Excedent la comerțul cu cereale, în primul trimestru din acest an

România a înregistrat, în primul trimestru din acest an, un excedent de 454 milioane de euro, din comerțul internațional cu cereale, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Agerpres.

Exportul de cereale, în primele trei luni din acest an, s-a cifrat la aproximativ 577 milioane de euro, cu 22,6% mai mult decât în perioada similară din 2018, în timp ce valoarea importurilor a totalizat aproape 123 de milioane de euro, cu 33,8% peste valoarea consemnată în primul trimestru al anului trecut.

Exporturile de porumb au totalizat 311,28 milioane de euro, iar cele de grâu şi meslin 255,28 milioane de euro, informează Agerpres. 35% din exporturile românești de cereale, însumând aproximativ 202 milioane euro, au avut ca destinaţie ţări din Uniunea Europeană. Principalele piețe de desfacere europene au fost Italia (34 milioane de euro), Germania (30,5 milioane de euro) şi Ungaria (25,8 milioane de euro).

Importurile de cereale au provenit, în proporție de aproximativ 94%, din state ale Uniunii Europene, în special din Bulgaria (40,9 milioane de euro), Ungaria (40,7 milioane de euro) şi Franţa (2,4 milioane de euro), potrivit sursei citate.

Reamintim că, anul trecut, România s-a situat pe primul loc în Europa, la producția de porumb realizată, și pe locul al patrulea, la producția de grâu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram