Exporturile de ouă ale Uniunii Europene cresc, importurile scad

Exporturile de ouă ale Uniunii Europene (UE) au avansat cu aproximativ 20% în perioada ianuarie-iulie a.c., comparativ cu aceeași perioadă din 2018, în timp ce importurile s-au redus cu 42%.

Japonia cumpără cele mai multe ouă din UE, 44.000 tone echivalent ouă în primele șapte luni din acest an, urmată de Elveția (24.000 tone), conform Comisiei Europene. Israel rămâne a treia țară beneficiară a ouălor din UE, însă în perioada raportată și-a redus aprovizionarea din țările membre cu 33,7%, comparativ cu primele șapte luni din 2018.

Coreea de Sud, în schimb, aproape și-a dublat achizițiile de ouă din spațiul comunitar, de la 2.157 tone echivalent ouă în perioada ianuarie – iulie 2018, la 4.190 tone în primele șapte luni ale anului curent. Thailanda, de asemenea, a cumpărat cu 24% mai mult, iar Mauritania a sporit cumpărările de ouă din UE cu mai mult de două ori, ajungând la 4.692 tone echivalent tone. Taiwan, de asemenea, a cumpărat cu 5,1% mai mult.

Ucraina, cel mai mare exportator de ouă în UE

Ucraina este de departe cel mai mare furnizor de ouă pentru Uniunea Europeană și al doilea exportator global până în luna iunie a acestui an, după Turcia. Deși livrările au fost mai reduse cu aproximativ 36% în primele șapte luni din 2019, comparativ cu perioada similară de anul trecut, totuși, cantitățile vândute de Ucraina în spațiul comunitar (6.099 tone echivalent ouă) sunt de peste trei ori mai mari decât cele livrate de SUA, al doilea partener din punctul de vedere al vânzărilor de ouă către UE. De altfel, în aceeași perioadă, și SUA au vândut mai puțin pe piața comunitară, cu 51%, ca și Norvegia, cu 69% mai puțin, Argentina cu 53%, Albania cu 26%. În schimb, Macedonia de Nord a furnizat în spațiul comunitar cu 18% mai multe ouă, iar exporturile chineze au fost de aproape trei ori mai mari în perioada raportată, deși cantitățile livrate au fost mult mai mici decât cele ale primilor exportatori în UE: 422 tone echivalent ouă (Macedonia de Nord) și, respectiv, 449 tone (China). China este, în același timp, și cel mai mare importator mondial de ouă.

În Uniunea Europeană, prețul mediu al ouălor în săptămâna 9 septembrie – 15 septembrie a.c. a urcat la 125,37 euro/100 kg, cu 1,7% mai mult decât în urmă cu o săptămână, cu 3,9% mai mult decât în urmă cu o lună și cu 7% peste prețul mediu consemnat cu un an în urmă.

Numărul păsărilor ouătoare din fermele românești reprezintă 2,1% din totalul UE

Germania a avut, anul trecut, cel mai mare număr de găini ouătoare (peste 53 de milioane), urmată de Italia (peste 50 de milioane), Polonia (peste 48 de milioane), Marea Britanie și Franța (peste 46 de milioane). România a avut aproximativ nouă milioane de păsări ouătoare în ferme (2,1% din totalul UE), conform Comisiei Europene, și aproximativ 27 de milioane în gospodăriile țărănești, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram