Fermierii europeni, îngrijorați de acordurile comerciale ale UE

Producătorii europeni de carne de vită se confruntă cu două tendințe vizibile la nivelul Uniunii Europene, scăderea prețului și a consumului. În acest context, reprezentanții sectorului european al cărnii de vită au avut un schimb de opinii cu cei ai Comisiei Europene, săptămâna trecută.

Îngrijorările fermierilor sunt accentuate de impactul acordurilor comerciale ale Uniunii Europene (UE). Acordul de liber-schimb dintre UE și blocul comercial sud-american, Mercosur, încheiat în vara acestui an, a atras critici vehemente din partea fermierilor europeni, pentru că presupune și o deschidere a pieței comunitare pentru produsele agricole și alimentare sud-americane. Reprezentanții industriei de profil se tem de o creștere accentuată a livrărilor de carne de vită din spațiul sud-american, dacă Acordul va fi ratificat de parlamentele naționale, ca urmare a creșterii cotei de export și a reducerii tarifelor vamale. Statele Mercosur sunt principalele furnizoare de carne de vită în UE și printre cei mai mari exportatori globali (Brazilia locul al doilea în lume, Argentina locul șapte, Uruguay locul opt, Paraguay locul 10, până în luna august a acestui an). Brazilia, Argentina, Uruguay sunt primii trei exportatori de carne de vită în Uniunea Europeană, iar Paraguay este pe locul opt în topul furnizorilor pentru piața comunitară, până în luna august a.c., importurile țărilor membre din blocul Mercosur cifrându-se la 865 de milioane de euro.

La începutul săptămânii viitoare, luni, 18 noiembrie, la Bruxelles este programată o întâlnire între reprezentanții sectorului agricol și ai asociațiilor de protecție a mediului din Uniunea Europeană cu cei ai Comisiei Agri a Parlamentului European, în cadrul căreia va fi analizat potențialul impact al Acordului Mercosur pe piața agricolă comunitară. Vor participa reprezentanți ai Copa-Cogeca, cel mai puternic grup de interese pentru fermierii europeni, ai Asociației Fermierilor din Bavaria, ai Asociației Europene a Fermierilor Irlandei, ai Cooperativelor Agroalimentare Spaniole, reprezentanți ai industriei cărnii de pasăre, ai Fern NGO, asociație care activează în domeniul protecției mediului, iar Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European va fi reprezentată de președintele Comisiei, germanul Norbert Lins, și vicepreședintele acesteia, portughezul Francisco Guerreiro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram