Fermierii europeni intră în alertă. UE și piața comună a Americii de Sud au semnat un Acord de liber schimb

Uniunea Europeană (UE) și Mercosur au încheiat, ieri, 28 iunie a.c., la Bruxelles, un acord de liber-schimb, după 20 de ani de negocieri, un acord care contracarează o tendință globală de creștere a protecționismului. Acesta este cel mai important acord comercial din istoria Mercosur, țările sud-americane fiind principali exportatori de produse agricole și alimentare pe piața comunitară.

Mercosur, care mai este numită și piața comună a Americii de Sud, include Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay. Venezuela este, în acest moment, suspendată. Punerea în aplicare efectivă a acordului va dura între doi și trei ani, fiind necesară ratificarea lui de către Parlamentele naționale.

Țările sud-americane, principali exportatori de porumb, boabe de soia, carne vită și pasăre în UE

Un sfert din importurile Uniunii Europene (UE) de boabe de soia provine, în prezent, din Brazilia, care este al doilea mare furnizor pentru UE, după Statele Unite ale Americii. Uruguay are o cotă de piață de 1%.

17% din porumbul importat de țările comunitare provine, de asemenea, din Brazilia și 1,7% din Argentina, potrivit statisticilor Comisiei Europene. Cele două state se află printre primii cinci exportatori de porumb în UE.

De asemenea, Brazilia furnizează Europei cea mai mare cantitate de carne de vită, deținând o cotă de 37% din totalul importurilor țărilor comunitare, fiind și al treilea exportator global de carne de vită. Exporturile cumulate ale Braziliei, Argentinei și Uruguayului reprezintă 77% din totalul importurilor UE de carne de vită.

Brazilia, cel mai mare exportator de carne de pasăre din lume, și Argentina sunt, de asemenea, furnizori pentru țările membre UE (aproximativ 110.000 tone carcasă de pasăre au fost livrate pieței comunitare de Brazilia, în primele patru luni din acest an, și peste 2.200 tone de Argentina). Argentina și Uruguay exportă, de asemenea, carne de oaie și capră în UE.

81% dintre produsele agricole sunt vizate pentru eliminarea tarifelor la export

Schimburile comerciale dintre cele două blocuri, UE și Mercosur, sunt de aproximativ 102 miliarde de dolari anual. În următorii 10 – 15 ani, vor fi eliminate aproximativ 92% din taxele și tarifele vamale, ca urmare a acordului semnat vineri, informează Bloomberg.

Prevederile acordului stipulează că UE va relaxa regulile vamale pentru 99% din importurile agricole din zona Mercosur. Pentru 81% dintre produsele agricole se vor elimina tarifele la export, iar pentru 17,7% se vor conveni cote de import sau taxe vamale preferențiale. Vor fi și produse agricole excluse de la relaxarea condițiilor vamale cuprinse în acord.

Acodul de liber-schimb dintre UE și Mercosur a atras critici vehemente din partea fermierilor europeni care vor fi puși în fața unei noi provocări, în ceea ce privește competiția cu producătorii sud-americani. În aceste condiții, este posibil ca ratificarea acordului de către parlamentele naționale să fie complicată, pentru că fermierii europeni vor protesta împotriva prevederilor acordului.

Cu toate acestea, pentru UE, reducerea tarifelor în schimburile comerciale ar putea fi o afacere cât se poate de profitabilă, estimându-se o reducere a taxelor vamale cu aproximativ patru miliarde de euro pentru exporturile în statele Mercosur, de patru ori mai mult decât impactul realizat de acordul cu Japonia.

Europa va câștiga reduceri tarifare pentru autovehicule, vin și brânză. De exemplu, Uruguay este importator de produse lactate din Uniunea Europeană. În schimb, statele Mercosur vor putea să crească exporturile de produse agricole în UE. Statele Mercosur vor primi o nouă cotă de carne de vită, de 99.000 tone anual, cu un tarif vamal redus la 7,5%, care se va derula pe parcursul a cinci ani. La aceasta se va adăuga o creștere a cotei de zahăr la 180.000 tone pe an și o majorare a cantităților la export pentru păsările de curte.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat pe Tweeter că înțelegerea a fost istorică, iar acordul comercial este unul dintre cele mai importante din toate timpurile”, scrie Euronews.

La polul opus, în Europa, acordul a stârnit deja controverse. Franța și alte state din UE se tem de creșterea accentuată a importurilor de carne de vită, în timp ce grupurile de protecția mediului susțin că acordul ar putea accentua exploatarea lemnului. Ambele părți, UE și Mercosur, au convenit să pună în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat că înțelege preocupările fermierilor, inclusiv din propria țară, Irlanda, dar atrage atenția că acordurile de liber-schimb deschid piețele și pentru agricultorii europeni.

Copa-Cogeca, cel mai înverșunat critic al acordului

Copa-Cogeca, cea mai mare uniune care reprezintă agricultorii la nivel european și cel mai mare grup de lobby dedicat sectorului agricol și industriei alimentare, a criticat dur acordul. Într-o postare pe Tweeter, secretarul general al Copa-Cogeca, finlandezul Pekka Pesonen, citat de Euronews, subliniază că importurile de produse agricole ale Mercosur vor stabili de facto standarde duble și o concurență neloială pentru unele sectoare cheie de producție europene, punând în joc viabilitatea lor”. În comunicatul semnat de secretarul general al Copa-Cogeca se arată că este anormal ca acordul să fie semnat de reprezentanți ai Comisiei Europene aflați la sfârșitul mandatului și la doar câteva săptămâni după alegerile europene. În comunicatul asociației europene se mai arată că acordul încurajează dublul standard în relațiile comerciale dintre cele două blocuri, din cauza diferenței care există între condițiile de producție impuse fermierilor europeni și ale celor din America de Sud. „Aceasta este o trecere a unei linii roșii pentru sustenabilitatea europeană, la nivel social, economic și de mediu”, menționează comunicatul Copa-Cogeca, citat de Euronews.

Acordul UE-Mercosur deschide o cutie a Pandorei” cu privire la tema subvențiilor acordate în cele două blocuri comerciale și asupra tehnologiilor utilizate pentru producția agricolă, vegetală și animală.

Acordul vizează și produsele industriale și serviciile. Conform acestuia, UE va ridica în totalitate restricțiile la bunurile industriale, 80% fiind eliminate imediat după ratificarea documentului în parlamentele naționale, în timp ce Mercosur le va relaxa în proporție de 90%.

Trebuie remarcat că UE și Mercosur și-au intensificat eforturile de a ajunge la un acord, după 20 de ani de negociere, după ce victoria în alegeri a lui Donald Trump a determinat UE să înghețe negocierile cu SUA pentru încheierea unui acord comercial și să deschidă noi acorduri comerciale cu alte state și regiuni de pe glob.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram