Franța, un competitor de temut pentru grâul de la Marea Neagră

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume și cel mai mare cumpărător de grâu rusesc continuă achizițiile de la Marea Neagră, însă Franța începe să câștige teren pe piața egipteană, una dintre cele mai râvnite piețe de desfacere (a treia piață extracomunitară pentru grâul francez – 500.000 tone exportate în anul comercial 2018/2019 –, după Algeria și Maroc).

Franța, cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, pentru care recolta din acest an a fost revizuită în creștere, inclusiv de ministerul de profil (peste 38 de milioane de tone), devine un competitor serios pentru grâul din regiunea Mării Negre (Rusia, Ucraina, România).

Ieri, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cumpărat 350.000 de tone de grâu, din care 230.000 de tone din Rusia, 60.000 de tone de grâu din Ucraina și 60.000 de tone de grâu din Franța, informează Reuters, după achiziția de 295.000 de tone de grâu rusesc (175.000 tone) și ucrainean (120.000 tone) din 15 august a.c.

România este absentă de la achizițiile de grâu ale Egiptului, din data de 6 august a.c., dată până la care fuseseră contractate 660.000 de tone de grâu din noua recoltă, pentru livrări ulterioare în Egipt. Piața egipteană este principala destinație a grâului românesc din spațiul extracomunitar. În anul comercial care s-a încheiat la data de 30 iunie a.c., România a exportat aproximativ 1,3 milioane tone grâu în Egipt, reprezentând 35% din totalul livrărilor de grâu în afara spațiului UE, potrivit Comisiei Europene.

Blocaj pentru grâul românesc pe piața algeriană

Grâul românesc din recolta acestui an nu poate concura în licitațiile de import din Algeria, din cauza depășirii limitei de 0,1% a daunelor provocate de insecte, potrivit Reuters. Algeria, principala piață de desfacere pentru grâul francez în spațiul extracomunitar (peste 5 milioane tone livrate în anul comercial 2018/2019), nu este o destinație tradițională pentru grâul românesc, însă în prima parte a lunii august, Comcereal Dolj avea încărcate, în portul Constanța, două vapoare cu 30.000 de tone de grâu pentru a fi livrate pe piața algeriană, potrivit publicației electronice revistafermierului.ro. Contactați de fermierinromania.ro, reprezentanții Comcereal Dolj nu au răspuns, până la această oră, dacă grâul destinat exportului în Algeria a ajuns sau nu la destinație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram