Grâul și orzul au pierdut cel mai mult din preț, anul trecut

Grâul și orzul au avut scăderi importante de preț, anul trecut, în România. În luna decembrie 2019, prețul mediu al orzului era cu 20% mai mic decât în decembrie 2018, iar grâul ușor era cu 5,2% mai ieftin, potrivit datelor centralizate de Comisia Europeană. Porumbul s-a plasat ușor peste prețul consemnat cu un an în urmă, cu 0,4%.

Practic, anul trecut, în toate statele membre ale Uniunii Europene prețurile grâului și orzului au fost pe tendință de scădere, cu excepția Greciei, ale cărei producții, însă, sunt modice. În medie, în Uniunea Europeană, grâul ușor a fost mai ieftin cu 7,7% în decembrie 2019 față de decembrie 2018, iar orzul a fost valorificat la prețuri cu aproape 18% mai mici.

În ansamblul Uniunii Europene, porumbul a înregistrat, în medie, o scădere a prețului cu 3,5% în perioada raportată, cu diferențe majore între statele membre: reduceri de peste 10% în Polonia, Ungaria, Austria și ușoare creșteri înregistrate de România (0,4%), Portugalia (0,5%) și Bulgaria (2,4%).

Cum arată piața principalelor culturi cerealiere în Uniunea Europeană? Atât la grâu, cât și la orz, recoltele anului comercial 2019/2020 sunt mai mari decât cele ale anului anterior, iar stocurile sunt previzionate, de asemenea, în creștere. Pe fondul unor recolte mai mari, și exporturile din Uniune au avut o dinamică mai bună, însă în condiții de concurență puternică din partea altor state, precum Rusia și Ucraina.

În perioada 1 iulie 2019 – 26 ianuarie a.c., exporturile de grâu din UE au fost cu aproape 70% mai mari decât cele din perioada similară a anului comercial precedent, din punct de vedere cantitativ, cu o cerere mai mare din partea Chinei, Egiptului și Arabiei Saudite, dar având, totuși, principală piață de desfacere Algeria. Vânzările de orz din Uniune au avut un avans cu 54%, în perioada raportată, cu livrări mai mari în Maroc, China și Arabia Saudită.

Producția de porumb a Uniunii Europene a înregistrat un regres în anul agricol 2019, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iar volumul stocurilor pentru anul comercial 2019/2020 este estimat ușor sub cel din anul anterior. Situația este similară și la nivel global: producție mai slabă, cu aproape 3%, și stocuri mai mici. Acest lucru explică, parțial, și căderea mai ușoară a prețurilor în statele membre UE. Cu toate acestea, exporturile pe piețele extra-UE s-au dublat în perioada 1 ianuarie 2019 – 26 ianuarie a.c., comparativ cu aceeași perioadă din anul comercial precedent, cu o cerere susținută din partea Turciei, Egiptului, Coreei de Sud.

Pentru grâul dur, s-a remarcat un nivel mediu al prețului, în Uniunea Europeană, cu19% mai mare în decembrie 2019 față de perioada similară din anul anterior, pe fondul unei producții mai mici cu peste 10% în anul agricol 2019 (7,8 milioane tone), comparativ cu 2018, conform estimărilor Comisiei Europene. Spania, Italia, Austria au înregistrat creșteri ale prețurilor în medie cu 24%, 20% și, respectiv, 19%. Exporturile de grâu dur din Uniunea Europeană au avansat cu 33% în primele 30 de săptămâni din anul comercial în curs, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul anterior, cu o creștere pronunțată a cererii din partea Turciei și Marocului.

În privința exportului de cereale, după primele 30 de săptămâni din anul comercial curent, România este cel mai mare exportator de porumb (1,9 milioane tone) din UE, în țări terțe, al doilea de grâu (3 milioane tone), după Franța, și al treilea de orz (727.000 tone), după Franța (1,8 milioane tone) și Germania (744.000 tone).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram