Gripa aviară a ajuns în România. A fost confirmat un focar la o fermă comercială în județul Maramureș

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, marți seara, că a fost confirmat un focar de gripă aviară la o exploatație comercială din județul Maramureș.

„În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 și conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu Prefecții din Maramureș și județele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene.Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe. La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, a precizat ANSVSA într-un comunicat.

Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) a cerut  autorităților române să interzică importurile de carne de pasăre și de ouă din Polonia, din cauza gripei aviare cu care această țară se confruntă. „Noi considerăm că ar trebui urgent interzise importurile din Polonia. Avem și noi capacitatea de a produce carne de pasăre, nu trebuie să importăm din Polonia. Această țară are în fiecare an probleme și ar trebui să respecte condițiile tehnice, dacă vrea să activeze în piața comună. Anul trecut a umplut toată Europa de Salmoneloză, acum are probleme cu gripa aviară”, a declarat, luni, pentru Fermier în România, preșesintele UNCPR Ilie Van.

În urma întâlnirilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, crescătorii de păsări nu au reușit să convingă autoritățile că interzicerea importurilor se impune. „Se prevalează de faptul că trebuie mai întâi să emită Comisia Europeană o decizie în acest sens. Probabil că așteaptă să vină gripa aviară peste noi, ca să interzică importurile”, afirmă președintele UNCPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram