Gripa aviară ajunge și în Cehia. Măsuri recomandate de ANSVSA pentru prevenirea răspândirii virusului

Gripa aviară înalt patogenă, de tip H5N8, a fost diagnosticată în Cehia la o fermă avicolă din centrul țării, anunță Radio România Actualități, citând Autoritatea Sanitar Veterinară cehă.

Focare de gripă aviară înalt patogenă, de tip H5N8, au fost descoperite în Polonia, la sfârșitul anului trecut, în Ungaria și România, la începutul acestui an. Slovacia a raportat în data de 10 ianuarie a.c. un focar care a afectat 22 de păsări de curte.

În Polonia, au fost raportate 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, la ferme păsări din regiunile Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski. În Ungaria două ferme au fost afectate, ultimul focar fiind raportat în urmă cu câteva zile. În România, virusul a fost descoperit la o fermă de găini ouătoare din Seini, județul Maramureș.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA) a anunțat, într-un comunicat emis recent, măsurile care trebuie respectate de crescătorii de păsări pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:

păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;

furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;

așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;

obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Mai multe informații despre acest subiect:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram