Gripa aviară se extinde în Europa. Ungaria a raportat astăzi un focar la o fermă din nord-vestul țării. Sesiune specială la Bruxelles

La sfârșitul acestei săptămâni, joi și vineri, 16 și 17 ianuarie a.c., la Bruxelles va avea loc o sesiune specială dedicată focarelor epidemice de gripă aviară înalt patogenă de subtip H5N8 din Polonia, la care vor participa și experți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România.

În Polonia, conform informațiilor de până în prezent, evoluează un număr de nouă focare de gripă aviară cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în regiunile Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski. Primele focare au fost detectate la sfârșitul anului trecut, în trei ferme comerciale de curcani, în 30 și 31 decembrie, iar la începutul anului curent boala a afectat și fermele de găini ouătoare, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

Conform ultimului raport transmis Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE) de departamentul de profil din Ministerul Agriculturii din Polonia (în 7 ianuarie a.c.), cel mai recent caz de gripă aviară datează din 4 ianuarie a.c. Rapoartele de urmărire a evoluției bolii sunt transmise săptămânal către OIE.

În Slovacia, de asemenea, în data de 9 ianuarie a.c., a fost depistat un focar de gripă aviară înalt patogenă cu subtipul H5N8. Au fost sacrificate 22 de păsări. La începutul lunii decembrie anul trecut, a mai fost raportat un caz de virus gripal aviar slab patogen în Marea Britanie, rezolvat, și altul în Franța.

Luni, 13 ianuarie a.c., a fost publicat un raport transmis OIE de către Ungaria, care anunță detectarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă de tip H5N8 la o fermă de păsări din regiunea Komarom-Esztergom. Posibila sursă de infecție este contactul indirect cu păsările sălbatice. Sunt suspecte că au contractat virusul 53.500 de păsări. Sunt așteptate alte rapoarte.

O știre Reuters publicată săptămâna trecută informează că Polonia a aplicat măsuri standard de protecție aprobate de UE, inclusiv sacrificarea tuturor păsărilor din exploatațiile afectate și restricționarea circulației (peste 80.000 de păsări au fost sacrificate, potrivit ultimului raport transmis către OIE), iar Comisia Europeană, în urma examinării măsurilor întreprinse de autoritatea poloneză, admite faptul că limitele zonelor de protecție și de supraveghere stabilite se află la o distanță suficientă față de exploatațiile în care au fost confirmate focarele epidemice.

Polonia s-a mai confruntat cu gripa aviară la sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017, când au fost confirmate 23 de cazuri, în special la gâște, în regiunile de nord-vest și sud-est ale țării. Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost depistate în apropiere de lacuri și iazuri, iar experții au apreciat că au fost cauzate de migrația păsărilor pe apă.

Actualelor focare de gripă aviară depistate în apropierea lacurilor (provincia Lublin) nu le sunt atribuite aceleași cauze, întrucât zona nu este considerată o cale migratorie.

Polonia, printre cei mai mari producători de carne de pasăre și de ouă din UE

Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană și aproape jumătate din producția poloneză este exportată. 90% din exporturile de păsări poloneze sunt destinate piețelor UE, restul fiind livrat în Hong Kong, Ucraina, Vietnam, Africa de Sud.

Exporturile poloneze de carne de pasăre în 2018 au fost evaluate la peste 2,4 miliarde de dolari, potrivit USDA, iar în primele nouă luni din 2019, vânzările de carne de pasăre pe piețele externe au crescut cu 5%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018.

Polonia este, în același timp, unul dintre cei mai importanți producători de ouă din UE, deținând aproximativ 8% din ouăle produse în spațiul comunitar.

Piețe globale de carne de pasăre

Uniunea Europeană: Cu o producție de carne de pui estimată la 12,600 milioane tone, Uniunea Europeană este al patrulea producător global, după China, SUA și Brazilia. Exportă 1,6 milioane tone de carne de pui, conform estimărilor USDA pentru 2020 (locul trei în lume, după Brazilia și SUA), și importă peste 700.000 tone, fiind al treilea importator mondial de carne de pui, după Japonia și Mexic. Consumul de pui pe piața comunitară este estimat de USDA la 11,7 milioane tone. Este a treia piață consumatoare de carne de pui din lume, după SUA (peste 17 milioane tone) și China (peste 15 milioane tone). Uniunea Europeană importă carne de pasăre îndeosebi din Thailanda, Brazilia și Ucraina, iar principalele destinații pentru carnea de pasăre sunt Filipine, Ghana, Ucraina, Africa de Sud, Hong Kong.

SUA: Este cel mai mare producător global de carne de pui, cu o producţie estimată la peste 20 de milioane de tone. Este al doilea exportator global de carne de pui, după Brazilia, şi pe locul 33 în lume din punctul de vedere al cantităților de carne de pui importate (aproximativ 60.000 tone). SUA se așteaptă să exporte în China carne de pasăre de aproximativ un miliard de dolari, după decizia de anul trecut a Beijingului de a ridica interdicțiile la importurile americane care datează de aproape cinci ani, din ianuarie 2015, fiind impuse în urma unui focar de gripă aviară din SUA. China este o piață importantă pentru piesele de pui – picioare și aripi – pe care mulți consumatori americani nu le preferă.

Brazilia: Exporturile de carne de pui pentru 2020 sunt revizuite în scădere cu 7%, la 3,75 milioane de tone, din cauza livrărilor mai mici decât cele așteptate către UE, Cuba și Africa, compensate parțial cu creșterea comerțului cu China. Cea mai mare parte a importurilor chineze de carne de pui (peste 80%) a provenit, anul trecut, din Brazilia. Importurile braziliene sunt nesemnificative, fiind estimate la doar 5.000 tone anual, în condițiile unei producții prognozată de USDA la aproximativ 14 milioane tone. Brazilia este al treilea producător global de carne de pui, cu o producție estimată la aproape 14 milioane tone și principalul exportator mondial.

China: Producția de carne de pui pentru 2020 este revizuită la 14,8 milioane tone, pe baza datelor oficiale de producție, atingând un nivel record ca efect al reducerii ofertei interne de carne de porc, în contextul pierderilor provocate de pesta porcină africană (PPA) care a înjumătățit efectivele de porcine ale Chinei, și a creșterii consumului de carne pui. Este al doilea producător mondial de carne de pui, al patrulea importator, conform USDA, și al șaselea exportator mondial.

Angola: Importurile de carne de pui pentru 2020 sunt revizuite în scădere cu 11%, până la 250.000 tone, din cauza deprecierii monedei interne și a reducerii așteptărilor privind creșterea veniturilor. Până în octombrie 2019, importurile au scăzut cu 23%, comparativ cu anul anterior. Angola este pe locul 12 în lume din punctul de vedere al importurilor de carne de pui, potrivit estimărilor USDA.

Cuba: Importurile pentru 2020 sunt revizuite în scădere cu 37%, la 145.000 tone, din cauza agravării condițiilor economice interne, a deficitului de monedă străină și a limitării creditului. Producția de carne de pui a Cubei este modică, aproximativ 25.000 tone anual. Este al treisprezecelea importator global de carne de pui.

Irak: Importurile pentru anul 2020 sunt revizuite în scădere, la 500.000 de tone, din cauza cererii mai slabe decât era de așteptat. Este a șasea țară importatoare de carne de pui, din lume.

Filipine: Importurile pentru anul 2020 sunt revizuite în creștere, până la 390.000 tone. Țara este grav afectată de pesta porcină africană, estimându-se o scădere cu 13% a efectivelor de porcine, în anul curent. În acest context, consumatorii înlocuiesc carnea de porc cu cea de pui. Filipine este a noua țară importatoare de carne de pui.

Africa de Sud: Pentru anul 2020 se estimează o reducere a aprovizionărilor până la 480.000 tone, dar rămâne a șaptea țară importatoare de carne de pui.

Thailanda: Exporturile pentru 2020 sunt revizuite în scădere cu 12%, la 970.000 de tone. Este a patra țară exportatoare de carne de pui pe plan mondial. Importurile sunt nesemnificative, aproape 2.000 tone, potrivit estimărilor USDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram