Grupurile de producători, sub efectele schimbării legii cooperației agricole

grupuri producatori

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) revine cu o serie de precizări pentru grupurile de producători, privind condițiile pe care trebuie să le respecte ca beneficiari ai finanțărilor acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), în urma modificării Legii cooperației agricole nr. 566/2004.

O condiție esențială asupra căreia doresc să atrag atenția este faptul că beneficiarii care au primit punctaj suplimentar pentru principiul apartenenței la o cooperativă agricolă, trebuie să menţină calitatea de membru în cooperativa agricolă pe toată perioada de implementare şi de monitorizare a proiectului. Actuala modificare a Legii cooperativelor aduce și avantaje consistente pentru beneficiarii noștri constituiți în aceste forme asociative, printre care aș menționa scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii cinci ani de la constituire sau reducerea impozitului pe profit cu 20% în primii cinci ani de activitate. De asemenea, scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, mașini și utilaje agricole, echipamente de irigat și alte echipamente, sunt măsuri concrete în sprijinul fermierilor care se asociază în cooperative”, a menționat Adrian Chesnoiu, director general al AFIR.

Grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol pot depune la AFIR solicitări de finanțare pentru decontarea costurilor de înființare și funcționare. Cererile de finanțare se pot depune prin submăsurile 9.1 (pentru sectorul agricol) și prin 9.1a (pentru sectorul pomicol) din PNDR 2020, în limita fondurilor disponibile, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2019, ora 16:00.

Fondurile totale disponibile pentru sectorul agricol (submăsura 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”) sunt de 7.729.354 euro, iar pentru sectorul pomicol (submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”) sunt de 5.300.811 euro. Finanțarea acordată prin PNDR este 100% nerambursabilă, dar nu poate depăși suma maximă de 100.000 euro pe an și 10% din valoarea producției comercializate anual, în primii cinci ani de la recunoașterea grupului de producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram