Importuri de carne de porc în creștere, exporturi zero. Prețul, peste media ultimilor patru ani

Importurile de carne de porc au crescut în România de la 260.000 tone în 2017, la 320.000 tone în 2018. Exporturile de carne de porc sunt zero, după ce, în urmă cu doi ani, ajunseseră la o cifră rezonabilă, de 30.000 de tone anual”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). România importă carne de porc, în principal, din Spania, Germania și Polonia, cei mai mari producători din Uniunea Europeană. Efectivele de porcine existente în România la 1 mai 2019 au scăzut, faţă de aceeaşi dată a anului 2018, cu 9,8% pe total şi cu 10,4% la efectivul matcă, potrivit Institutului Național de Statistică. Numărul sacrificărilor de porci, în primul semestru din acest an, este cu aproximativ 10% mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Eurostat. Două vârfuri au fost consemnate pe parcursul acestui an, în lunile aprilie și iulie, când au fost sacrificate 365.000 de capete, respectiv, 335.000 de capete. „Este o tendință europeană de creștere în această perioadă, datorată comportamentului populației. În România și în alte state europene, începând cu luna mai și până în septembrie, cresc sacrificările, pentru că lumea începe să iasă la grătar”, explică președintele APCPR.

În ultimul an, prețul cărnii de porc este în continuă creștere, susținut de achizițiile puternice ale ţărilor asiatice afectate de pesta porcină africană (PPA), în special ale Chinei, cel mai mare consumator de carne de porc din lume care din august 2018 se confruntă cu PPA.

Ioan Ladoși, președinte APCPR, sursa foto: roaliment.ro

„Criza de carne de porc din China a scumpit prețul pe piața mondială, care a ajuns la 3 euro/kg în viu. Dacă îl calculăm la carcasă mai adăugăm 20%”, precizează Ioan Ladoși. China a crescut cu 45% importurile de carne de porc din țările membre ale Uniunii Europene, în primele șapte luni din acest an, conform Comisiei Europene. Din Uniunea Europeană au fost livrate pe piața chineză, în această perioadă, 1,14 milioane tone de carne de porc în carcasă, reprezentând 44% din totalul vânzărilor UE pe piețele extracomunitare. Vietnam a crescut cumpărările de carne de porc din UE cu 32%. Taiwan, Japonia, Australia și-au majorat, de asemenea, achizițiile de carne de porc din Uniunea Europeană. Cantitățile livrate de țările membre UE pe piețele din afara Uniunii au înregistrat un avans cu 15,7%, în primele șapte luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018, iar prețurile pe piața europeană au crescut, în ultimul an, astfel: cu 22,6% carnea de porc clasa S, ajungând la 1,84 euro/kg greutate în carcasă în săptămâna 9 – 15 septembrie a.c, cu 23,4% s-a scumpit carnea de porc clasa E (ajungând la 1,82 euro/kg greutate în carcasă), cu 43,5% a crescut prețul purceilor, până la 51,80 euro/cap de animal. 31% din carnea de porc comercializată de țările membre UE se clasifică în clasa E, adică procentajul de carne macră din greutatea carcasei este între 55% și 60%, iar 61% se clasifică în clasa S (peste 60% carne macră în carcasă). Prețurile pentru carnea de porc se află la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram