În Germania, se intensifică dezbaterile privind legătura dintre agricultură și nivelul ridicat de nitrați din sol

Dezbaterea privind nivelul crescut al concentrațiilor de nitrați din apele subterane germane și legătura cu activitățile agricole s-a intensificat în Germania. Deși nu doar agricultura este responsabilă de nivelurile ridicate de nitrați din sol, un studiu publicat miercuri, 26 februarie a.c., de Institutul German de Cercetări Economice (DIW) arată pentru prima dată o legătură clară între poluarea apelor subterane și utilizarea agricolă a zonelor puternic afectate, scrie euractiv.de.

Potrivit studiului german, conținutul de nitrați din zonele forestiere și de pășuni este, în general, semnificativ mai mic decât în punctele de măsurare din zonele cu utilizare agricolă. În regiunile agricole, cercetătorii au descoperit și valori de expunere care depășesc maximumul admis de până la șapte ori.

Concentrația de nitrați este deosebit de mare acolo unde există exploatații de creștere a porcilor, din cauza gunoiului animal, arată euractiv.de care citează studiul DIW. Cercetătorii germani concluzionează că există o legătură între densitatea mai mare a populației de porci și nivelul crescut de nitrați. Cu toate acestea, nu se poate găsi o astfel de corelație în privința bovinelor și ovinelor, scrie publicația citată, adăugând că, până acum, niciun alt studiu nu a examinat factorul densității animalelor asupra concentrațiilor de nitrați din sol.

Comisia Europeană a trimis, în 2016, Germania în fața Curții de Justiție a UE din cauza nivelului ridicat al poluării apelor cu nitrați și a lipsei de măsuri capabile să combată acest fenomen.

În ultimii ani, Germania a înăsprit reglementările în privința utilizării îngrășămintelor, iar pentru a evita posibile amenzi din partea Uniunii Europene, Ministerul Agriculturii german a transmis Comisiei, la mijlocul lunii februarie, un nou proiect de regulament, mult mai strict, privind utilizarea îngrășămintelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram