În România, cea mai scumpă carne de porc, cea mai mare reducere a efectivelor de porcine din UE

Carnea de porc în România înregistrează cel mai mare preț la producător dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, 212,94 euro/100 kg carcasă (clasa S,) în a treia săptămână din anul în curs, și a avut a treia cea mai mare creștere de preț din Uniune în ultimul an (50,7%), după Lituania (54,7%) și Danemarca (54,3%). În ceea ce privește carnea de porc clasa E, România înregistrează al doilea cel mai mare nivel de preț al carcasei (213,29 euro/100 kg), după Bulgaria (221,68 euro/100 kg), și a consemnat a patra cea mai mare creștere de preț (50,9%), după Danemarca (54,9%), Letonia și Lituania, conform datelor centralizate de Comisia Europeană.

Cauzele pentru care carnea de porc din România este printre cele mai scumpe din Uniune sunt combinate. Pe de o parte, pesta porcină africană a redus drastic efectivele de porci din România, determinând o scădere severă a ofertei interne de carne de porc și creșterea dependenței de importuri. Piața de aprovizionare pentru producătorii români este Uniunea Europeană, unde producția totală s-a redus cu mai mult de 14%, simultan cu o creștere puternică a cererii din partea statelor asiatice, afectate și ele de PPA, în special din partea Chinei, care a sporit aprovizionările de pe piața comunitară cu peste 73% în primele 11 luni din 2019. Cererea mai mare pe piața UE și producția mai mică au condus la o majorare a prețurilor în Uniune cu 36,6%, în medie, în ultimul an. China a cumpărat din Uniunea Europeană carne de porc în valoare de aproximativ 4,2 miliarde de euro, în perioada ianuarie – noiembrie 2019, dintr-un total al vânzărilor țărilor membre în spațiul extra-UE de aproape 9,2 miliarde de euro.

Pe de altă parte, vânzările de carne de porc pe piața românească au fost susținute de cererea internă, chiar în condiții de creștere a prețurilor, stimulată de veniturile mai mari ale populației.

Prețurile au intrat pe un trend de scădere

Trendul este de scădere a prețurilor în aproape toate statele europene. În România, prețul mediu al cărnii de porc clasa S a scăzut cu 3,4% în săptămâna 13 – 19 ianuarie a.c., față de săptămâna anterioară (- 2,9% media UE), și cu 7,7% comparativ cu o lună în urmă (-5,6% media UE).

Însă prețul purceilor rămâne pe tendință de creștere, ajungând la un nivel mediu pe piața Uniunii Europene de 66,1 euro/cap de animal, cu 3,8% mai mare decât în urmă cu o lună și cu aproape 60% peste cel din urmă cu un an. În Italia, Germania, Danemarca se vând cel mai scump, 86 euro, 75 euro, respectiv 74 euro, în medie. Franța are printre cele mai scăzute prețuri, 45 euro/cap de animal.

În ultimele trei decenii, efectivele de porcine s-au redus cu peste 8 milioane de capete

Efectivele de porcine ale României reprezintă, astăzi, mai puțin de o treime din cele existente în urmă cu trei decenii, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În anul 1990, România avea 12 milioane de capete și de atunci numărul porcinelor a scăzut constant, până la 7 milioane în 1997, 4,8 milioane în anul 2000, după amplele programe de restructurare a combinatelor de creștere a porcilor. În anul 2016, înaintea apariției virusului pestei porcine africane în România, efectivele de porcine însumau 4,7 milioane capete, un an mai târziu, în 2017, 4,4 milioane, în 2018, 3,9 milioane. În primul semestru din 2019 mai erau 3,7 milioane capete, înregistrându-se o reducere cu aproape 10% a efectivelor, în decursul unui an de zile, cea mai mare scădere din Uniunea Europeană. În Polonia, care se confruntă, de asemenea, cu virusul pestei porcine africane de la începutul anului trecut, numărul de porci s-a redus cu aproape 9%, dar rămâne al șaselea stat membru UE din punctul de vedere al efectivelor de animale vii. Pesta porcină africană, care evoluează în România din iulie 2017, a condus la eliminarea a aproximativ 580.000 de porci afectați de boală, până la data de 21 ianuarie a.c., conform Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De altfel, întreaga producție animală a României a scăzut în ultimele trei decenii, ajungând să reprezinte, astăzi, un sfert din valoarea producției agricole totale. În urmă cu 30 de ani, valoarea producției agricole era rezultatul contribuției aproape egale a sectoarelor vegetal (55%) și animal (45%).

În Uniunea Europeană, opt state membre au produs, în anul 2019, aproximativ 82% din producția de carne de porc a Uniunii, estimată la 20,6 milioane tone (în scădere cu 13,6% comparativ cu 2018): Germania, unde efectivele de porcine se cifrează la aproape 26 de milioane de capete, Spania – peste 30 de milioane de porci, Franța – peste 13 milioane, Polonia – 10,7 milioane, Danemarca – 12,5 milioane, Olanda – 12,2 milioane, Italia – 8,6 milioane, Belgia – 6,1 milioane.

Sursa: Comisia Europeană
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram