Încep pregătirile pentru „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești”

10 octombrie este „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” și va fi marcată de mai multe evenimente care se vor desfășura în Capitală și în alte zone ale țării.

În curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din București, în perioada 9 – 13 octombrie a.c., între orele 9:00 și 18:00, va avea loc o expoziție cu vânzare de produse atestate tradițional, produse montane și produse certificate ecologic din toate zonele țării. Legume și fructe, produse din lapte și carne, dulcețuri, zacuscă, produse din pește, băuturi spirtoase sau vinuri din România vor fi expuse și destinate vânzării către vizitatori, potrivit unui comunicat al MADR. Un ansamblu folcloric compus din dansatori și soliști vocali va completa atmosfera de sărbătoare dedicată produselor românești.

În data de 9 octombrie a.c., fermierii români sunt invitați la Romexpo, pentru a participa la dezbaterea intitulată „Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”. Dezbaterea va reuni fermieri din toate domeniile – producție vegetală, cultură mare, zootehnie, industrie alimentară – și va fi un prilej de a discuta și de a interacționa pe teme de actualitate, informează MADR. Vor fi prezentate rezultatele obținute în agricultură și vor fi premiați performerii.

Tot la Romexpo va fi organizată și o expoziție la care publicul va avea acces liber în data de 10 octombrie a.c., în intervalul orar 10:00-18:00, și unde vor fi expuse produse românești înregistrate pe sistemele de calitate europene (Magiun de Prune Topoloveni, Telemea de Ibănești, Novac afumat din Ţara Bârsei, Salam de Sibiu, Scrumbie de Dunăre afumată), băuturi spirtoase cu indicație geografică (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea, Pălincă, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Țuică de Argeș și Horincă de Cămârzana), produse aflate în curs de înregistrare la Comisia Europeană (Cârnați de Pleşcoi, Cașcaval de Săveni, Telemea de Sibiu, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Salată cu icre de crap tradițională, Plăcinta dobrogeană), alături de scheme de calitate naționale – produs tradițional, rețetă consacrată și produs montan.

În perioada 9 – 11 octombrie 2019, MADR organizează evenimentul „Zilele Porților Deschise”. Porțile instituției din Bulevardul Carol I nr. 2-4 se vor deschide în data de 9 octombrie 2019, începând cu ora 9:00, pentru toți cei interesați să afle amănunte despre istoricul clădirii, să cunoască elemente de arhitectură deosebită ale Palatului ce găzduiește Ministerul Agriculturii, construit în anul 1895 după proiectul arhitectului elvețian Louis Pierre Blanc, în stilul renașterii franceze. Vizitatorii pot efectua un tur al ministerului, însoțiți de ghid, pot vizita expoziția permanentă de vinuri găzduită de minister, pot viziona harta produselor agroalimentare românești cu evidențierea locului de proveniență a produselor autohtone, panourile fotografice ale miniștrilor agriculturii începând cu anul 1859.

Programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social și științific, destinate promovării produselor agroalimentare românești vor avea loc în toată țara, precizează comunicatul MADR.

Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” a fost instituită în anul 2017, prin legea nr. 168/2017, și este consacrată promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului.

Legea definește produsul agroalimentar românesc ca fiind produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram