Legea privind comercializarea produselor românești, contestată la Comisia Europeană. Discuțiile continuă de câțiva ani

Legea privind comercializarea produselor românești, Legea nr. 150/2016, despre care producătorii autohtoni spun că nu s-a aplicat niciodată, iar reprezentanții supermarketurilor că este imposibil de aplicat, a adus, totuși, o schimbare în piața de retail pe segmentul de produse alimentare. „A creat apetitul pentru produsele românești. Marile rețele s-au temut de o revoltă puternică din partea producătorilor, după modelul Franței”, a spus Nini Săpunaru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în emisiunea Agro Jurnal de la Digi24. Astfel, au apărut spațiile destinate exclusiv produselor românești și s-a redus timpul de plată a produselor de către comercianți.

Legea, care reglementează mai multe drepturi ale furnizorilor în relațiile cu lanțurile comerciale, care obligă marii retaileri să se aprovizioneze cu minimum 51% din lanțul alimentar scurt, în cazul anumitor categorii de produse, să elimine taxele și serviciile imputate furnizorilor, a fost contestată la Comisia Europeană și se află încă în procedură de examinare și într-un flux de corespondență și discuții care continuă de doi ani, între Comisie și autoritățile române, a declarat deputatul Alexandru Stănescu, peședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, în emisiunea citată.

Anul viitor, până la 1 noiembrie, se va transpune în legislația internă directiva europeană privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare alimentar, Directiva Uniunii Europene nr. 663 din anul 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram