Livrările de porumb, boabe de soia, semințe de floarea soarelui mențin România pe primul loc în UE. Franța devine lider la vânzările de grâu, iar Bulgaria detronează România la exportul de ulei de floarea soarelui

Egiptul menține ritmul constant al achizițiilor de grâu, lansând o nouă licitație pentru cumpărarea de grâu moale cu livrare în perioada 5 – 15 ianuarie 2020, anunță site-ul francez agritel.com. Concurența cu grâul de origine franceză selectat de mai multe ori la licitațiile anterioare rămâne încă puternică. În același timp, prețurile din regiunea Mării Negre se mențin competitive, fiind susținute de livrările rusești.

Activitatea de export pentru grâul francez se intensifică, în special către țări terțe, unde se estimează că vor fi livrate aproximativ 12 milioane tone și mai puțin pe piețele intracomunitare, pentru care specialiștii preconizează o creștere, însă, într-o măsură mai mică. Observatorii piețelor monitorizează culturile de grâu din America de Sud și intrarea acestora pe piață, însă apreciază că scăderea ratelor de schimb euro/dolar care a început în primele zile ale lunii în curs reprezintă un element favorabil pentru exporturile europene.

După 19 săptămâni din anul comercial curent, de la 1 iulie până în data de 10 noiembrie a.c., Franța surclasează România la exportul de grâu pe piețele extracomunitare, ajungând la livrări de aproape 2,8 milioane tone, comparativ cu 2,4 milioane tone livrate din România. În schimb, România rămâne principalul exportator de porumb din Uniunea Europeană, cantitățile livrate în țări terțe apropiindu-se de un milion de tone, de boabe de soia, cu 67.000 tone vândute, și de semințe de floarea soarelui – 124.000 tone. Bulgaria detronează România la exportul de ulei de floarea soarelui, cu 35.000 de tone furnizate pe piețele extracomunitare, față de 33.000 tone România, potrivit datelor colectate de Comisia Europeană.

Principalele destinații ale grâului românesc, în primele două luni din acest an comercial, iulie și august, au fost Egipt, Sudan, Thailanda, Iordania. Piețele de export pentru porumb au fost Israel, Libia, Emiratele Arabe Unite, Liban.

Prețurile s-au situat sub cele de anul trecut pentru grâu, în săptămâna 4 – 10 noiembrie a.c., respectiv 165,57 euro/tonă FOB Constanța și 142,46 euro/tonă în Banat (DEPSILO). O ușoară creștere, comparativ cu anul trecut, s-a consemnat la prețul FOB Constanța pentru porumb, care a ajuns la 160,39 euro/tonă, însă în Oltenia (DEPSILO) a coborât sub nivelul de anul trecut, până la 124,87 euro/tonă.

Ieri, pe bursa Euronext, Paris, grâul a fost cotat cu 177,50 euro/tonă, pentru contracte cu livrare în decembrie 2019, porumbul cu 163,25 euro/tonă, pentru livrare în ianuarie 2020, iar rapița cu 390 euro/tonă, cu livrare în februarie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram