Lucrătorii români și bulgari nu pot intra ca sezonieri agricoli în Germania

Lucrătorii agricoli sezonieri care provin din țările ce fac parte din spațiul Schengen pot intra, încă, în Germania. Astfel, muncitorii din Polonia, Cehia, Slovacia vor avea acces la piața muncilor agricole din Germania, însă românii și bulgarii nu. Reamintim că, din data de 25 martie 2020, de la ora 17:00, granițele germane au fost închise, după decizia guvernului federal de a limita riscul privind răspândirea COVID-19.

Fermierii germani se bazau pe migranții agricoli într-o proporție importantă, în această perioadă. Un raport publicat pe portalul Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA) arată că 30% din lucrătorii agricoli sunt sezonieri în Germania, iar românii asigurau o pondere importantă.

Restricțiile de circulație impuse lucrătorilor din România, țară din afara spațiului Schengen, și teama că sezonierii polonezi ar putea să nu mai revină în Germania din cauza condițiilor introduse de Polonia (carantinarea pentru 14 zile a polonezilor care vin din afara țării) fac greu de estimat impactul asupra producțiilor agricole germane. Sectorul fructelor şi al legumelor, în special sparanghelul, căpșunele, salata și castraveții, dar şi alte sectoare agricole, de exemplu fermele de lapte, sunt dependente de muncitorii de sezon. Recoltarea sparanghelului a început deja în regiunile timpurii și va dura până pe 24 iunie. Recoltarea căpșunelor începe puțin mai târziu. Anul trecut, Germania a avut 22.975 hectare cultivate cu sparanghel și 16.685 hectare cu căpșune, potrivit USDA. O problemă a momentului este și plantarea legumelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram