Dezbatere în Parlamentul European privind bunăstarea animalelor, după eșuarea navei care transporta 14.600 oi din România spre Orientul Mijlociu

Marți, 17 decembrie, deputații din Parlamentul European vor discuta alături de președinția finlandeză și de Comisia Europeană despre acțiuni care trebuie luate atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre pentru a îmbunătăți siguranța și bunăstarea animalelor transportate către țări terțe.

Dezbaterea vine ca urmare a accidentului din 24 noiembrie a.c., când o navă de transport de mărfuri care se îndrepta spre Arabia Saudită a eșuat lângă portul românesc Midia, ducând la decesul majorității celor 14.600 de oi aflate la bord, informează Biroul de presă al Parlamentului European.

În februarie 2019, Parlamentul European a cerut statelor membre ale UE să asigure o mai bună protecție a animalelor în timpul transportului, criticând condițiile precare din timpul transportului maritim. Deputații europeni au solicitat autorităților naționale să intensifice inspecțiile, să se asigure că navele lor sunt întreținute corespunzător și să adapteze porturile la cerințele privind bunăstarea animalelor, insistând asupra faptului că, dacă normele de transport din țările din afara UE nu sunt aliniate cu cele ale UE și aplicate în mod corespunzător, transportul animalelor vii către aceste țări ar trebui interzis.

Reamintim că nava Queen Hind, sub pavilion Palau, care transporta 14.600 oi din România s-a scufundat, parțial, în data de 24 noiembrie a.c. în bazinul Portului Midia și mai mulți activiști în domeniul protecției bunăstării animalelor au reacționat prompt și dur. Membrii echipajului navei au fost aduși teferi la țărm, însă doar 252 de oi au fost salvate, iar dintre acestea numai 180 au supraviețuit, iar ele se află, în prezent, într-un adăpost sub restricție sanitară veterinară, potrivit ultimului comunicat al ANSVSA.

O știre difuzată în urmă cu două zile de postul de televiziune DigiTV anunța că, la trei săptămâni după producerea accidentului, în Marea Neagră încă plutesc oi înecate, punând în pericol viața organismelor marine. Autoritățile contactate au declarat că situația este sub control și că zilnic o navă controlează zona, iar în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin și igienizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram