Majoritatea francezilor nu doresc încheierea acordurilor de liber-schimb ale Uniunii Europene cu Canada și America Latină

Aproape jumătate din francezi se opun ratificării tratatului CETA, tratat de liber schimb încheiat între Uniunea Europeană și Canada și care este în curs se ratificare de către statele membre. 49% dintre francezi se opun, 26% sunt favorabili acordului, iar 24% nu au o opinie sau nu au auzit de tratatul CETA, arată un sondaj realizat de compania Opinion Way pentru cotidianul francez cu profil economic Les Echos și pentru postul de radio Radio Classique.

În ceea ce privește proaspătul acord Mercosur, încheiat între Uniunea Europeană și câteva state din America Latină, 19% dintre francezi sunt favorabili tratatului, 38% se opun acordului, iar 43% dintre francezi nu au o opinie sau nu au auzit de Mercosur.

Bruno Jeanbart, director general adjunct al companiei care a realizat sondajul explică rezultatele prin faptul că majoritatea francezilor văd în aceste tratate de liber-schimb mai mult inconvenientele decât beneficiile. „Este nevoia de protecție în fața provocărilor și o respingere a fenomenului de globalizare”, explică Jeanbart pentru Les Echos.

Acesta crede că temele privind acordurile comerciale interesează mai mult clasa politică și mediul economic și foarte puțin pe cetățeni. Sondajul oferă și câteva răspunsuri legate de percepția publicului față de o economie deschisă, fără bariere comerciale. Astfel, 44% dintre cei care au răspuns sondajului preferă protecționismul, 34% sunt de acord cu păstrarea actualelor reguli și numai 20% doresc o economie bazată pe liber-schimb.

În ceea ce privește nevoia de protecție economică, sondajul arată că pentru 38% dintre respondenți este vorba de fenomenul schimbărilor climatice și 44% dintre francezi asociază protecția economiei cu păstrarea puterii de cumpărare.

Sondajul a fost realizat în perioada 24-25 iulie a.c. pe un eșantion de 1.024 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram