Marii producători de carne susțin reglementarea numărului de porci ce pot fi crescuți pentru subzistență

pesta porcina fermierinromania.ro

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) – organizaţie profesională a crescătorilor de suine care asigură 70% din porcii livraţi către abatoarele din România – consideră că emiterea proiectului de Ordin MADR pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, după mai mult de un an de tergiversări, reprezintă un prim pas foarte necesar în combaterea evoluţiei PPA în România.

„În condiţiile evoluţiei virusului PPA în România şi riscului ca producţia naţională de carne de porc să scadă drastic sau chiar să dispară, este absolut necesar ca toţi producătorii de porci să respecte legislaţia sanitară veterinară, regulile de biosecuritate şi de circulaţie a animalelor, să declare şi să înregistreze animalele din toate exploataţiile, indiferent de mărimea acestor exploataţii. Ordinul privind clasificarea fermelor de suine – chiar dacă nu corespunde integral solicitărilor asociaţiei noastre – reprezintă fundaţia pe care trebuie să se elaboreze regulile sanitar-veterinare de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi strategia naţională a sectorului de producere a cărnii de porc din România în contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Revizuirea şi aplicarea ordinului au fost solicitate de toate echipele de audit care au verificat, în ultimii doi ani, aplicarea reglementărilor europene în contextul evoluţiei virusului PPA în România, susţin reprezentanţii APCPR.

În opinia lor, reducerea efectelor catastrofale ale bolii va fi posibilă doar dacă întreg sectorul de creştere a porcilor va avea reguli de creştere şi valorificare a animalelor clare şi unitare, care să permită ca toţi crescătorii de porcine să îşi desfăşoare activitatea în aceeaşi piaţă, în condiţii legale, cu respectarea normelor de biosecuritate, circulaţie a animalelor şi de siguranţă alimentară.

„Considerăm juste şi întemeiate criteriile în baza cărora toate exploataţiile naţionale urmează să îşi desfăşoare activitatea conform prevederilor acestui ordin”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Și Asociaţia Română a Cărnii (ARC) și-a exprimat, recent, susținerea pentru lansarea în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României are ca efect stoparea pentru moment a unei potenţiale decizii a Uniunii Europene de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai.

„Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă satisfacţia cu privire la măsurile concrete iniţiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, ordin ce se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Transparenţă decizională – pentru dezbatere publică, ca prim pas în elaborarea, alături de celelalte autorităţi, a unui plan de măsuri conform cerinţelor Comisiei Europene”, se arăta în comunicatul ARC.

În încercarea de a reglementa creșterea porcilor în gospodăriile populației, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică, recent, un ordin prin care stabilește că numărul porcilor crescuți în gospodărie pentru autoconsum nu poate fi mai mare de cinci. Cei care cresc peste cinci porci ar urma să fie obligați să-și înființeze firmă.

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a decis să extindă restricțiile la exportul de carne de porc din România la 29 de județe. Astfel, la cele 25 de județe cărora li se aplica interdicția, au fost adăugate încă patru: Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram