A fost interzis exportul de cereale, zahăr și produse de brutărie și patiserie

Actualizare știre

Ordonanța militară nr. 8 anunțață joi seara de ministrul de interne Marcel Vela instituie interzicerea exportului de cereale – grâu, orz, ovăz, porumb, orez, soia, floarea soarelui și de produse alimentare – zahăr, produse de brutărie și patiserie.

(În urmă cu cinci ore, în ședința de guvern)

Va trebui să luăm măsuri foarte clare în privința exportului de cereale, a declarat în ședința de guvern, de joi, prim-ministrul Ludovic Orban. „Datele din luna martie arată că a fost un adevărat dezmăț”, a spus Orban, adăugând: „Dacă va fi necesar, eu sunt hotărât să interzicem exporturile pentru a asigura necesarul de grâu pentru populație, până la viitoarea recoltă”.

Premierul i-a solicitat ministrului agriculturii, Adrian Oros, să aibă pregătit proiectul de act normativ în acest sens, iar ministrul agriculturii a confirmat: „Avem pregătite textele și pentru rechiziție și pentru suspendarea exporturilor”.

În luna martie, exporturile de cereale din România s-au cifrat la 700.000 tone.

Exporturile de cereale și semințe oleaginoase în țări non-UE

În sezonul actual, perioada 1 iulie 2019 – 5 aprilie 2020, exporturile de materii prime agricole, cereale și de semințe oleaginoase, în țări din spațiul extraeuropean au plasat România pe primele locuri între statele membre UE, astfel:

locul I la exportul de porumb în țări terțe, cu aproape 3 milioane tone, la mare distanță de Bulgaria (800.000 tone), al doilea exportator din UE, și Franța, al treilea (80.000 tone).

locul I la exportul de boabe de soia, cu peste 147.000 tone. Croația, al doilea exportator de boabe de soia din UE a livrat aproape 29.000 tone, iar Franța 11.000 tone.

– locul I la exportul de floarea-soarelui, cu 137.000 tone, locul al doilea Bulgaria (108.000 tone), locul al treilea Croația (17.000 tone).

– locul al doilea la exportul de grâu, cu 4,3 milioane tone livrate, după Franța (8 milioane tone, în condițiile în care recolta Franței a fost de aproape 40 de milioane de tone).

– locul al treilea la exportul de orz, cu peste 900.000 tone, după Franța și Germania.

Cum au reacționat alte state ale lumii, ca răspuns la criza coronavirusului, puteți citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram