Ministerul Agriculturii se roagă de chinezi să cumpere produse agricole românești

Ministerul român al agriculturii a reiterat dorința de a deschide piața chineză pentru produsele agricole românești. La întâlnirea care a avut loc ieri, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), între oficiali români și o delegație a Administrației Generale a Vămilor din Republica Populară Chineză, Daniel Botănoiu, secretar de stat al MADR, „a adresat rugămintea părții chineze de a facilita și urgenta procesul de evaluare și aprobare pentru exportul de produse agricole și alimentare din România”, potrivit unui comunicat al ministerului. Daniel Botănoiu a transmis părții chineze „disponibilitatea imediată pentru țara noastră de a exporta grâu, porumb și floarea soarelui către Republica Chineză”, mai arată documentul citat. Întâlnirea de ieri a avut ca obiectiv principal semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Administrația Generală a Vămilor din Republica Populară Chineză privind cooperarea în domeniul carantinei plantelor.

Chinezii sunt vânzători de cereale din România

Reamintim că în România operează traderul chinez de cereale COFCO, lider pe piaţa comerţului cu cereale din România, iar, recent, un fond de investiții finanțat de statul chinez a realizat un parteneriat cu compania Brise pentru dezvoltarea de silozuri în România.

MADR vrea să vândă grâu și porumb, China preferă orzul din Franța

Dintre cereale, China preferă orzul de pe piața Uniunii Europene, în special din Franța, principalul furnizor UE pentru piața chineză. În primele douăsprezece săptămâni din acest an comercial, ca, de altfel, și anul trecut, China a fost al doilea cumpărător de orz din UE, după Arabia Saudită, și primul cumpărător din Franța, iar cererea chineză de orz s-a manifestat în creștere. Este al treisprezecelea producător din lume de orz și al doilea cumpărător global.

China nu este un cumpărător tradițional de grâu și porumb pentru țările din Uniunea Europeană. Este al doilea producător mondial de grâu și de porumb, clasând-se pe locul 16 în lume la importul de grâu și pe locul opt la achizițiile de porumb.

În ceea ce privește achiziția de floarea soarelui din Uniunea Europeană, China a importat, în anul comercial precedent (2018/2019), doar 13.000 de tone, din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram