Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, pledează pentru performanța în agricultură

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, vorbește din nou despre agricultură și pune accentul pe importanța creșterii calității învățământului de profil și racordarea la exigențele secolului XXI. „Într-o țară cu înclinații agricole să nu ai tineri care să fie pregătiți să lucreze în acest domeniu, mai ales că nu mai este agricultura aceea rușinoasă, ci una extrem de performantă… Un tractor modern are și aer condiționat înăuntru, și muzică stereo. Nu mai este agricultura de pe vremuri”, a declarat Mugur Isărescu în conferința de presă de marți, 11 februarie a.c., citat de profit.ro.

Isărescu folosește propriul exemplu de fermier în sectorul vitivinicol când vorbește despre agricultura din România. „A rămas ideea – e țăran, lucrează în agricultură. Nu este adevărat. Eu vă spun astea pentru că mă mai duc în vârful dealului, din când în când”.

Lipsa de personal calificat în agricultură pentru a face față noilor tehnologii este o problemă acută în România și reclamată permanent de fermieri. În vara anului trecut, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a preluat de la Ministerul Educației cele 58 de licee cu profil agricol care au mai rămas în România. Cu acea ocazie a fost lansat și un program, extrem de optimist: promisiuni de asigurare a bazei materiale, atribuire de terenuri și multe declarații care au creat chiar așteptări privind creșterea finanțării în învățământul de profil. Însă, la nivelul declarațiilor au rămas promisiunile, cu excepția celor 116 locuri în Consiliile de administrație primite cadou de MADR, o dată cu legea de preluare a liceelor.

Recent, noul ministru al agriculturii, Adrian Oros, a declarat că relansarea liceelor agricole este un plan nerealist, pentru că și-au pierdut, în timp, specializarea pentru care au fost create. În viziunea ministrului Oros, doar învățământul dual poate fi soluția pentru pregătirea noilor generații de agricultori.

Guvernatorul băncii centrale a vorbit despre agricultură și cu o săptămână în urmă, când a adresat un mesaj Clubului Fermierilor din România și un set de priorități ale agriculturii românești: finalizarea cadastrului în toate zonele țării; refacerea sistemului de irigații prin utilizarea forței gravitaționale a apei din lacurile de acumulare; relansarea rețelei de cercetare; reînființarea liceelor de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram