Noul guvern liberal vrea subvenții mai mari de la UE pentru fermierii români și reformarea agențiilor de plăți

femier in romania - stirile importante pentru fermieri

Noul guvern liberal, prezentat de premierul desemnat, Ludovic Orban, are ca obiectiv, în program, în negocierile cu Uniunea Europeană, eliminarea decalajului dintre subvențiile fermierilor români și fermierii din alte state și/sau stabilirea de măsuri compensatorii – în România, în anul 2019 subvenția medie este de 195 euro/ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 266 euro/ha.

Un alt obiectiv este reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură, cu accent pe debirocratizarea procedurilor în scopul accelerării absorbției fondurilor europene. Liberalii vor să continue programul “Tomata”, dar modificat. Acesta ar urma să funcționeze după o schemă de minimis prin care să fie subvenționată 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare;

De asemenea, programul prevede elaborarea unui plan strategic național în vederea relansării sectorului de creștere a porcului în România, concomitent cu măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane. “În următorii 5 ani, dorim creșterea producției, astfel încât să ne asigurăm autosuficiența alimentară în domeniul cărnii de porc”, se arată în document.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își asumă, prin Programul de guvernare prezentat, ca prioritate zero elaborarea Programului Național Strategic prin care fermierii și satul românesc să beneficieze de o finanțare de peste 20 miliarde de euro în următorul exercițiu financiar 2021- 2027. Programul Național Strategic se va concentra pe  crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli și creșterii calității produselor. Bonificarea financiară, în funcție de talia firmei, a producătorilor care livrează marfă în circuitul comercial mare, individual și/sau prin intermediul unei organizații de tip cooperatist; Acordarea de sprijin financiar pentru investiții (depozitare, sortare, ambalare, etichetare, mijloace proprii de transport, etc), prin pilonul II, către organizațiile cooperatiste, precum și susținere financiară pentru cheltuieli operaționale (contabilitate, audit, cheltuieli de personal, marketing, etc.). Acordarea de subvenții pentru digitalizarea producției și comercializării produselor pe lanțul de produs”, se mai arată în document.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram