„Nu este momentul potrivit pentru a impune reguli suplimentare fermierilor”, spun europarlamentarii PPE care cer amânarea strategiei „De la fermă la furculiță” până la toamnă

Grupul Partidului Popular European (PPE), cea mai mare forță politică din Parlamentul European, a cerut o altă amânare pentru lansarea strategiei Farm to Fork („De la fermă la furculiță” sau F2F) până cel puțin după vară, motivată de criza cauzată de pandemia coronavirusului, dar poziția PPE nu este populară printre adepții măsurilor Acordului Verde.

Lansarea strategiei „De la fermă la furculiță”, parte a Pactului ecologic european, a fost programată inițial pentru sfârșitul lunii martie a.c., a fost amânată, apoi, pentru sfârșitul lunii aprilie și se așteaptă confirmarea datei din partea Comisiei.

PPE consideră că nu este o perioadă propice pentru impunerea de noi reguli și restricții fermierilor care în prezent luptă pentru a asigura producția de produse alimentare în Europa. Trebuie să sprijinim fermierii în acest moment critic. Securitatea și disponibilitatea alimentelor sunt acum de cea mai mare importanță. Acordul ecologic și F2F le putem face și în toamnă”, a declarat Herbert Dorfmann, europarlamentar, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Herbert Dorfmann; Sursa foto: Parlamentul European

Cu siguranță nu este momentul potrivit pentru a impune reguli suplimentare fermierilor. Ne confruntăm cu cea mai mare criză pe care sectorul agricol a cunoscut-o în decenii. Fermierii europeni se confruntă cu provocări noi și neprevăzute și se găsesc în situații de mare dificultate, a mai spus Herbert Dorfmann, într-un comunicat publicat pe portalul PPE.

Întregul sector agricol este puternic afectat de răspândirea coronavirusului, dar sectorul vinicol și sectorul produselor proaspete suferă cel mai mult. Cred cu tărie că în următoarele luni trebuie să ajutăm sectorul agricol să se redreseze cât mai repede posibil din această criză”, a concluzionat Dorfmann.

În replică, Slow Food Europe, o organizație care pledează intens pentru o alimentație sănătoasă și un mediu curat, scrie pe pagina de socializare că „ar fi o greșeală amânarea strategiei Farm to Fork”. „Criza coronavirusului a evidențiat marea vulnerabilitate a sistemelor noastre alimentare. Ar trebui să ne îndreptăm către o mai bună durabilitate fără întârziere”. Madeleine Coste, responsabil cu politici publice la Slow Food Europe, a declarat pentru euractiv.com că un lucru pe care această criză actuală l-a evidențiat este „marea vulnerabilitate a sistemelor noastre alimentare: dependența de forța de muncă ieftină a migranților, pe lanțurile de aprovizionare extrem de lungi, o populație agricolă îmbătrânită și consumul de alimente nesănătoase”.

Responsabilul pentru agricultură al Biroului European de Mediu, Célia Nyssens, a declarat că, deși este adevărat că fermierii se confruntă cu noi provocări, cum ar fi accesul la muncă sau probleme în lanțurile de aprovizionare, „trebuie să înceapă planificarea pentru viitor, pentru a construi lanțuri de aprovizionare alimentare mai rezistente și mai durabile, exact despre ce este vorba în Strategia Farm to Fork”, transmite euractiv.com. Nyssens a adăugat că F2F nu va impune „noi reguli și restricții” agricultorilor în ziua publicării. „Strategiile stabilesc o direcție clară și planifică acțiunile pentru a rezolva problemele, exact ceea ce trebuie să facem în aceste perioade provocatoare”, a concluzionat Nyssens.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat într-un interviu acordat euractiv.com că „este prea devreme pentru a indica cu exactitate modul în care propunerile noii politici „Green Deal” vor fi afectate de pandemia în curs de desfășurare, dar a insistat că societatea trebuie să devină rezilientă și durabilă pentru a face față unei crize climatice care nu va dispărea pur și simplu.

Farm to Fork, pe scurt

  • Strategia Farm to Fork pentru alimente durabile este o componentă cheie a Acordului Verde European, având ca obiectiv combaterea schimbărilor climatice, protejarea mediului și păstrarea biodiversității. Există estimări care arată că 75% din soiurile de culturi agricole au dispărut de-a lungul timpului, iar 20% din rasele de animale crescute pentru hrană, carne sau lapte, au dispărut, de asemenea.
  • Strategia vizează reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, precum și utilizarea de îngrășăminte chimice și antibiotice.
  • Strategia Farm to Fork are ca obiectiv realizarea unei economii circulare, adică reducerea la minimum a deșeurilor, prin introducerea în producție și comercializare a produselor biodegradabile și/sau reciclabile, prin măsuri care vizează transportul, depozitarea, ambalajele și deșeurile alimentare.
  • Strategia Farm to Fork are ca obiectiv stimularea consumului durabil de alimente și va promova alimente sănătoase; consumatorii europeni vor avea acces la detalii precum locul de origine al produselor alimentare, valoarea nutritivă a acestora și amprenta asupra mediului, prin noi reguli de etichetare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram