Numărul focarelor de pestă porcină a crescut de peste 7 ori, într-o lună și jumătate

Numărul cazurilor de pestă porcină africană se extinde alarmant, în România. Conform ultimei actualizări a Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în data de 24 iulie a.c. existau 416 focare, în creștere de peste două ori, față de numărul înregistrat cu două săptămâni în urmă, și cu mai mult de 7,5 ori, în doar cinci săptămâni.

Efectivele de porcine din România au scăzut constant, în ultimii ani, inclusiv cele de reproducție. În anul 2018, numărul total de porcine a scăzut la aproximativ 3,9 milioane capete, de la 4,4 milioane capete în 2017. În același timp, numărul scroafelor de prăsilă a scăzut cu 41.000. Scăderea este continuă și durează de mai mulți ani, în 2018 ajungând să reprezinte 58,1% din numărul consemnat în anul 2006, potrivit datelor Insitutului Național de Statistică (INS).

Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), declara, recent, citată de Agerpres, că rata mică de înlocuire este principala cauză a reducerii efectivelor de porcine, invocând necesitatea îmbunătățirii legislației în domeniu. Președintele ACEBOP consideră că pesta porcină africană (PPA) este a treia cauză care influențează scăderea efectivelor de porcine, după rata mică de înlocuire și prețurile ridicate ale purceilor, pe fondul cererii tot mai mari din partea Chinei, afectată și ea de PPA.

Prețul purceilor a crescut cu aproape 40%. Carnea de porc a fost mai scumpă cu peste 20%, în acest an, comparativ cu anul anterior

Prețul purceilor în UE, în săptămâna 8 iulie – 14 iulie a.c., a fost de 56,6 euro/cap de animal, în creștere cu 39,5%, față de aceeași perioadă a anului anterior. Prețul cărnii de porc clasa S a fost de 179,6 euro/100 kg carcasă, în creștere cu 20,3% în perioada raportată, în timp ce prețul pentru carnea de porc clasa E a fost de 177,1 euro/100 kg carcasă, în creștere cu 21,9%, în aceeași perioadă.

Ministrul agriculturii vrea să trimită cercetători români în Vietnam

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunţat că intenţionează să trimită în Vietnam câţiva cercetători români care să colaboreze cu omologii vietnamezi la realizarea unui vaccin împotriva pestei porcine africane, informează Agerpres. În Vietnam, care se confruntă, de asemenea, cu pesta porcină, din luna februarie a acestui an, a fost testat cu succes un astfel de vaccin, precizează ministrul român al agriculturii. Experţii în vaccinuri şi în pesta porcină africană sunt sceptici privind progresele anunţate de Vietnam şi susţin că este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra viabilitatea oricărui vaccin, informează aceeași sursă.

Pesta porcină din Vietnam sporește exporturile UE

Pesta porcină din Vietnam a sporit exporturile țărilor membre ale Uniunii Europene (UE) pe piața vietnameză cu 55% în perioada ianuarie-mai 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind livrate 36.287 tone carcasă în primele cinci luni din acest an, potrivit DG Agri. China, primul producător mondial de carne, afectată de gripa porcină de la mijlocul anului trecut, a sporit, de asemenea, importurile de carne porc din țările membre UE cu 43%, până la 813.000 tone carcasă. China rămâne cel mai mare importator de carne de porc, urmată la mare distanță de Japonia (400.000 tone în primele cinci luni din 2019), Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Canada, Filipine, Australia, Singapore, în timp ce Uniunea Europeană este cel mai mare exportator global, urmată de SUA și Canada.

Volumul total al exporturilor de carne de porc ale țărilor membre UE, în zonele non-UE, a fost de 1,88 milioane tone carcasă, în primele cinci luni din acest an, cu 15,4% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce importurile din afara Uniunii au înregistrat un recul cu 4,4%, până la 14.180 tone carcasă, potrivit Comisiei Europene.

Prognozele Comisiei pentru 2019 anunță o creștere a producției de carne de porc la nivelul Uniunii cu 0,3%, în condițiile majorării exporturilor cu 12% și a contractării consumului în zona comunitară cu 1,4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram