Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor: Serviciile veterinare, activități esențiale în contextul crizei coronavirusului

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Asociația Mondială Veterinară (WVA) pledează pentru ca activitățile specifice serviciilor veterinare să fie considerate afaceri esențiale”. Reacția comună a celor două organizații a venit în contextul în care mai multe state din lume au luat măsuri restrictive pentru a preveni răspândirea coronavirusului, printre acestea fiind și închiderea de întreprinderi definite ca neesențiale.

„Activitățile veterinare sunt cruciale pentru sănătatea publică, reprezentând o parte integrantă a sistemului de sănătate global. Dincolo de activitățile legate de sănătatea și bunăstarea animalelor, acestea au un rol esențial în prevenirea și gestionarea bolilor, inclusiv a celor transmisibile la om și în asigurarea de alimente sigure pentru populație”, se arată într-un comunicat de presă comun al celor două organizații.

OIE și WVA consideră că în situația actuală activitățile veterinare sunt de o importanță majoră pentru garantarea siguranței alimentelor destinate populației, dar și pentru a se asigura că:

serviciile de reglementare și inspecție veterinară naționale și regionale pot supraveghea integritatea sănătății publice;

situațiile de urgență pot fi abordate;

sunt menținute măsuri preventive, precum vaccinarea împotriva bolilor cu un impact semnificativ asupra sănătății publice sau economice;

activitățile prioritare de cercetare continuă.

60% din bolile infecțioase sunt boli cu transmitere între oameni și animale

Un material publicat recent de Parlamentul European subliniază că aproximativ 60% din bolile infecțioase raportate la nivel global sunt boli cu transmitere naturală între oameni și animale. Pe lângă efectele pe care bolile animalelor le pot avea asupra sănătății oamenilor, focarele de virus care apar la nivelul unei țări necesită costuri semnificative pentru sectorul agricol și pentru comerț și acestea sunt corelate cu efectele pe care le pot induce la nivelul produsului intern brut (PIB) al unei țări.

Materialul oferă și câteva exemple. Encefalopatia spongiformă bovină (cunoscută ca boala vacii nebune) și posibila existență a unei legături între aceasta și boala Creutzfeldt-Jakob la om (afecțiuni de tulburări ale creierului) a costat Marea Britanie aproximativ 3,4 miliarde de lire sterline, între anii 1996 și 2000.

Ebola a adus Statelor Unite ale Americii pierderi de peste 1,08 miliarde de dolari în anul de vârf al transmiterii bolii, 2014, ca urmare a reducerii exporturilor de mărfuri din SUA către țările afectate de boală după izbucnirea virusului în Africa de Vest. 1.200 de locuri de muncă au fost afectate în SUA în 2014 și 11.000 în 2015. Banca Mondială a estimat că, din 2013 până în 2014, creșterea produsului intern brut (PIB) în Liberia a scăzut de la 8,7% la 0,7%, din cauza ebolei și a reducerii prețurilor produselor, iar în Sierra Leone de la 5,3% la 0,8%. În Guinea, în 2015, creșterea PIB a fost prevăzută la 4%, dar a coborât la 0,1%. Mai mult, veniturile guvernamentale din impozitele directe, încasările de TVA și impozitele indirecte au scăzut în toate cele trei țări, iar pierderea încrederii investitorilor privați și străini a dus la decalaje de finanțare de peste 600 de milioane de dolari în doi ani.

Virusul RVF (febra Rift Valley) i-a adus Somaliei, o țară a cărei economie se bazează în principal pe producția și comerțul animalelor (60% – 65% din PIB), pierderi mai mari de 300 de milioane de dolari, ca urmare a reducerii cu 75% a exporturilor de animale și pierderea multor locuri de muncă.

Banca Mondială a estimat într-un studiu publicat în anul 2012 că îmbunătățirile aduse sistemului de sănătate publică și sănătate a animalelor, pentru a respecta standardele minime ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, ar costa între 1,9 miliarde de dolari și 3,4 miliarde de dolari pe an. În contrast, focarele zoonotice apărute între anii 1997 și 2009 – care nu au devenit pandemii – au costat 80 de miliarde de dolari (6,7 miliarde dolari/an).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram