Oros, despre gripa aviară: Importul poate fi interzis doar din zona în care evoluează boala

Nicio ţară din Uniunea Europeană nu are dreptul să interzică importurile decât din zona afectată, în conformitate cu directiva europeană privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare, a afirmat, miercuri seara, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Agerpres.

„Legat de interzicerea importurilor, spuneam şi Asociaţiei Crescătorilor de Păsări că nicio ţară nu are dreptul să interzică importul decât conform deciziei şi conform Directivei (Directiva Consiliul Europeni 94/2005, privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare n.r). Orice ţara este obligată să notifice Comisia, să notifice Oficiul Internaţional de Epizootii, care comunică care sunt măsurile. Măsurile sunt din zona afectată, cum e cazul ţării noastre, din Maramureş nu se mai exportă nimic. Pentru că, dacă noi am interzice importul, în cazul de faţă de păsări sau ouă din alte ţări în care boala nu evoluează, la fel, în contrapondere, şi celelalte ţări europene ar putea să interzică importul de pasăre sau ouă din restul României unde boala nu evoluează. Asta este regula, aşa funcţionează, doar din zona afectată”, a explicat ministrul la Digi 24.

Acesta a precizat că nu Ministerul Agriculturii se ocupă de astfel de cazuri, ci ANSVS care este o instituţie independentă, specializată, cu oameni profesionişti.

Mai multe detalii, aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram