Pactul ecologic european și viitorul agriculturii și industriei alimentare

Sursa foto: Comisia Europeană

Deputații europeni s-au reunit în plen miercuri, 11 decembrie, pentru dezbaterea Pactului ecologic european lansat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Acțiunea survine după ce Parlamentul European a declarat recent situația de urgență privind clima, iar planul propus de Comisia Europeană are ca scop atingerea neutralității climatice în UE până în anul 2050, informează Serviciul de Presă al Parlamentului European.

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, inclusiv agricultura, iar Ursula von der Leyen a declarat că acesta va reprezenta o oportunitate pentru fermieri, ca, de altfel, pentru toți operatorii din lanțul valoric alimentar și va proteja biodiversitatea.

Comisia va prezenta, în termen de 100 de zile, primul „act legislativ european privind clima” și, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acțiune privind strategia industrială și economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentație durabilă și propuneri pentru o Europă lipsită de poluare.

În primăvara anului viitor, Comisia va lansa o dezbatere largă care va acoperi toate etapele lanțului alimentar, pentru formularea unei mai bune politici alimentare durabile.

Planurile strategice vor trebui să conducă la utilizarea unor practici cum ar fi agricultura de precizie, agricultura ecologică, agroecologia, agro-silvicultura și standarde mai stricte de bunăstare a animalelor, se arată în comunicarea Comisiei către Parlamentul European.

Comisia Europeană urmărește reducerea utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor chimice și identificarea măsurilor, inclusiv cele legislative, necesare pentru atingerea acestui obiectiv, pe baza unui dialog cu părțile interesate. În același timp, trebuie să se dezvolte modalități inovatoare pentru a proteja recoltele împotriva dăunătorilor și a bolilor.

Strategia „de la fermă la furculiță” va contribui la realizarea unei economii circulare, se arată în documentul Comisiei. Aceasta va avea drept scop reducerea impactului asupra mediului al sectoarelor de prelucrare a produselor alimentare și comerțului cu amănuntul, luând măsuri în domeniul transportului, depozitării, ambalării și deșeurilor alimentare. Va include acțiuni de combatere a fraudei alimentare și va stimula consumul durabil de alimente, precum și promovarea alimentelor sănătoase la prețuri accesibile pentru toți. Un obiectiv este, de asemenea, reducerea volumului de produse alimentare irosite și lansarea unui pachet de acțiuni pentru o mai bună informare a consumatorilor, inclusiv prin mijloace digitale, în privința originii alimentelor, a valorii nutritive și măsura în care acestea influențează mediul. Strategia va conține propuneri pentru îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul valoric, se mai arată în documentul emis de Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram