Pactul ecologic promovat cu îndârjire de Ursula von der Leyen suscită dezbateri în Parlamentul European

Este imperios ca fondurile europene să fie utilizate cât mai eficient, iar politicile interne trebuie să fie bine conturate, astfel încât să asigure creșterea competitivității producătorilor autohtoni pe piețele de desfacere și reducerea decalajelor care ne despart de restul statelor europene, în condițiile în care bugetul comun se reduce și în același timp apar noi priorități.

În dezbaterea de astăzi, 12 februarie, din Parlamentul European (PE), majoritatea europarlamentarilor participanți au insistat că este nevoie ca finanțarea în următorul cadru financiar multianual (CFM) să fie suficientă, pentru realizarea unor ambiții comune, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, transformarea digitală și ecologică și consecințele sociale ale acestora simultan cu sprijinirea în continuare a regiunilor și orașelor, fermierilor, tinerilor, cercetătorilor sau antreprenorilor, se arată într-un comunicat al PE.

Implementarea Pactului ecologic cu un buget redus ar însemna o diminuare a programelor care funcționează cu succes în Uniunea Europeană, au subliniat deputații. Unii europarlamentari au spus că anumite politici ale UE trebuie evaluate mai amănunțit și că este nevoie de mai multă disciplină în materie de cheltuieli, relevă sursa citată.

Dezbaterea de astăzi a avut loc înaintea summitului special al UE, care va începe pe 20 februarie, și în care statele membre vor încerca să cadă de acord asupra unei poziții comune cu privire la următorul cadru financiar multianual (CFM).

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apără cu îndârjire Pactul ecologic și ambiția ca Uniunea Europeană să fie primul continent neutru climatic până în anul 2050. Noul proiect presupune cheltuieli publice suplimentare într-un context în care bugetul Uniunii s-a redus deja după ieșirea Marii Britanii din UE, iar propunerea de majorare a contribuțiilor statelor la bugetul comun s-a lovit de reticența unor țări precum Germania, Austria și Olanda care și-au exprimat deja dezacordul total. Cu siguranță, însă, și alte state membre se vor opune acestei propuneri, dacă nu se va renunța la ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram