Parlamentul European cere Comisiei interzicerea producției, a vânzării și utilizării tuturor pesticidelor neonicotinoide în UE

În contextul reducerii populației polenizatorilor în Europa și în alte părți ale lumii, Parlamentul European a cerut Comisiei să propună mai multe acțiuni pentru a proteja mai bine albinele și alte insecte polenizatoare din Europa”, scrie europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de socializare.

În acest sens, deputații europeni au solicitat o reducere suplimentară a utilizării pesticidelor și au cerut Comisiei să adopte legi care interzic producția, vânzarea și utilizarea tuturor pesticidelor neonicotinoide în UE, informează europarlamentarul român.

În plenul Parlamentului European s-a discutat, marți, 17 decembrie, „Inițiativa UE privind polenizatorii”, urmând ca miercuri să aibă loc votul asupra rezoluției.

Deputații doresc să oprească declinul albinelor și al altor insecte polenizatoare în UE și vor vota noi măsuri pentru protejarea diversității speciilor de polenizatori, informează un comunicat al Parlamentului European (PE).

Impactul pesticidelor asupra polenizatorilor depinde de toxicitatea substanței active și de nivelul de expunere. Pentru a promova biodiversitatea plantelor și a contribui la securitatea alimentară, reducerea pesticidelor ar trebui să devină o prioritate în dezvoltarea viitoarei politici agricole comune (PAC), spun eurodeputații, potrivit comunicatului PE.

Trebuie să discutăm în special procedura de autorizare a pesticidelor. Aici există probleme uriașe. Este momentul ca această Comisie să demonstreze ce poate”, a declarat europarlamentarul german Martin Häusling (Partidul Verde European).

Ce s-a făcut până acum:

În aprilie 2018, UE a restricționat utilizarea în exterior a trei pesticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidină și tiametoxam), după ce s-a demonstrat că acestea prezintă riscuri ridicate pentru albine, însă, mai multe state membre au cerut derogări de urgență cu privire la utilizarea acestora pe teritoriul lor.

În iunie 2018, Comisia Europeană a prezentat Inițiativa UE privind polenizatorii. Strategia Comisiei propune măsuri pentru a face față declinului care amenință ecosistemele și economiile statelor, identificând drept principale domenii de acțiune protecția diversității și ameliorarea cercetării.

În data de 3 decembrie 2019, Comisia de mediu din Parlamentul European aprobă o rezoluție în care critică măsurile propuse, considerându-le insuficiente pentru a aborda cauzele principale ale declinului polenizatorilor: schimbările climatice, agricultura intensivă și pierderea habitatelor. Rezoluția solicită Comisiei să evalueze impactul măsurilor politice existente pentru a asigura o acțiune mai eficientă și coordonată a UE, ca reacție la declinul polenizatorilor sălbatici.

Ce urmează

Miercuri, 18 decembrie, are loc votul în Plenul Parlamentului asupra rezoluției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram