Pesta porcină africană evoluează în 26 de județe. România produce doar 30% din consumul intern de carne de porc

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în 213 localități din 26 de județe, cu un număr de 455 de focare, la data de 26 martie a.c. Dintre acestea, patru focare sunt confirmate în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A, anunță un comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 652.265 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.407 de cazuri la mistreți. Până în data de 26 martie a.c., au fost despăgubiți 15.038 de proprietari, valoarea totală a compensațiilor fiind de 425.357.850 de lei.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia, Ucraina și Grecia, informează ANSVSA.

O analiză asupra sectorului de porcine din România a fost publicată pe platforma online a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) și relevă evoluția sectorului și a pieței cărnii de porc, cu accent pe situația schimbărilor survenite după apariția pestei porcine africane. Efectivele de porcine ale României au continuat să scadă în anul 2019 până la 3,7 milioane de porci, de la 4,1 milioane în 2018, o scădere cu 9,76%, și cu 17% mai puțin decât în luna mai 2017, se arată în analiza USDA. Efectivele de scroafe de prăsilă au urmat același trend, scăzând de la 280.000 în mai 2018 la 250.000 în 2019, o reducere cu 10,4%. Sacrificările au scăzut în 2019 cu 11% față de 2018, în timp ce producția de carne de porc s-a redus cu peste 8% în același interval de timp, de la 480.000 tone greutate în carcasă la 441.526 tone.

În aceste condiții, prețurile au crescut atât pentru porcii vii, cât și pentru carcasele de porc pe piața internă, în special în a doua parte a anului 2019, carnea de porc ajungând să depășească media europeană cu aproximativ 10%. Prețurile de import s-au majorat, de asemenea, antrenate de cererea mare, în special, din partea țărilor asiatice, afectate și ele de pesta porcină africană, mai ales din partea Chinei care aproape și-a dublat achizițiile de produse de porc din Uniunea Europeană în 2019, comparativ cu 2018. Livrările statelor membre UE pe piața chineză au reprezentat aproximativ jumătate din carnea livrată pe piețele terțe, anul trecut.

Evoluția prețului carcaselor de porc în Uniunea Europeană (euro/100kg)

Evoluția prețului mediu al purceilor în Uniunea Europeană (euro/cap de animal)

Comisia de Evaluare a Carcaselor a raportat, în decembrie 2019, o creștere cu 52% a prețului cărnii de porc abatorizate, comparativ cu decembrie 2018, se arată în raportul USDA.

Pesta porcină africană a continuat să se răspândească și să destabilizeze sectorul de porcine din România, un sector deja dependent de importuri. Gradul de autosuficiență al cărnii de porc ajunsese la 62% în anul 2017, după un regres continuu de la 72% în 2013 (excepție a făcut anul 2016, când s-a înregistrat o ușoară revenire, de la 66% la 68%), parțial ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală (TVA 9%) și a creșterii veniturilor populației. În prezent, România produce doar 30% din consumul intern de carne de porc, potrivit celei mai recente declarații a ministrului agriculturii, Adrian Oros, pe care a făcut-o în ședința de guvern din data de 26 martie a.c.

Pe parcursul primelor nouă luni din 2019, importurile de carne de porc au crescut cu 9,7%, din punct de vedere valoric, dar foarte puțin în volum (+1,6%). Au avut o dinamică mai accentuată în primele două trimestre, dar au încetinit în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, frânate de prețurile în creștere pe piața europeană, presate de cererea puternică a Chinei. În consecință, consumul de carne de porc a scăzut pe piața internă (inclusiv autoconsumul), după ce, cu un an în urmă, în 2018, fusese cea mai consumată carne, cu o pondere de aproape 50% în totalul consumului de carne pe cap de locuitor. Spania și Ungaria aprovizionează, în mod egal, piața românească, urmate îndeaproape de Germania, precizează raportul USDA. Numărul porcilor importați a scăzut cu 16%, în primele nouă luni din 2019, relevă sursa citată, iar exporturile de carne/produse din carne de porc s-au redus cu 65%, în termeni cantitativi.

Importuri de carne de porc în România, în perioada 2015 – 2019 (tone)

Evoluția importurilor de carne de porc, din punct de vedere valoric – perioada 2015 – 2019 (dolari)

Într-un studiu realizat recent de o echipă de experți olandezi, de la Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen, pentru Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, sunt prezentate concluziile Comisiei Europene formulate în urma analizării evoluției pestei porcine africane în România. Comisia a constatat că majoritatea cazurilor de PPA au apărut în exploatații care cresc unul sau doi porci, dar multe focare, peste 130, au fost confirmate în exploatații necomerciale care au între 21 și 100 de porci și 15 focare în exploatații necomerciale cu peste 100 de porci. Printre deficiențele remarcate de Comisie au fost: nerespectarea cerințelor de indentificare și înregistrare (porci de peste 60 de zile neidentificați, Baza de date națională neactualizată, abatorizări nedeclarate, păstrarea crotaliilor după abatorizarea la domiciliu, etc.); activități comerciale fără documente; nerespectarea condițiilor de biosecuritate.

Autorii studiului observă potențialul producției comerciale de porci în România, în contextul prețurilor globale mari și al avantajului competitiv al costurilor (costul producției porcilor în fermele comerciale din România, de 1,60 euro/kg greutate carcasă caldă, este, de exemplu, sub cel din Olanda, de 1,68 euro/kg), însă concluziile raportului sunt departe de a fi încurajatoare.

Iată care sunt observațiile experților olandezi:

PPA are un impact dramatic asupra industriei de porcine din România și reprezintă o amenințare serioasă pentru supraviețuirea producției de porci în România; focarele continue și răspândirea PPA, în principal în exploatațiile din gospodăriile populației, duc la interdicții de mișcare și reprezintă o amenințare continuă pentru viabilitatea sectorului comercial al porcilor;

Modul în care sunt crescuți porcii în gospodăriile populației prezintă un risc major pentru răspândirea PPA. Acest lucru este demonstrat de numărul mare de focare în rândul porcilor din gospodăriile populației (de departe cel mai mare din Europa de Est). Abordarea biosecurității la aceste exploatații este, de obicei, foarte slabă. Controlul PPA în gospodăriile populației este îngreunat de faptul că identificarea și înregistrarea animalelor, precum și înregistrarea acestor exploatații este limitată;

Numărul mare de gospodării ale populației care cresc porci (peste 2,2 milioane de exploatații), în combinație cu pesta porcină africană endemică în populația de porci mistreți, reprezintă o provocare mare atât pentru industrie, cât și pentru guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram