Petre Daea: „Subvenția va crește la 215 euro la hectar, în următorii ani”

„Subvenția pentru pățile directe la hectar va crește de la 195 de euro până la 215 euro la hectar, în următorii doi ani”, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, la postul public de televiziune, citat de Agerpres. „Înseamnă o creştere cu 20 de euro pe unitatea de suprafaţă. Dar subvenţia pe care o avem se compune din mai multe elemente. Există plăţile directe, dar sunt și subvenții derulate pe diverse componente, cum este cazul subvenției pentru tineri sau pe suprafaţă. Există această posibilitate şi elasticitate naţională pentru a împinge interesul acolo unde statul doreşte şi unde fermierii simt nevoia, iar acest proces noi îl facem împreună cu fermierii”, a mai spus ministrul agriculturii, potrivit sursei citate.

Petre Daea a mai precizat că, în cadrul discuțiilor la nivelul Uniunii Europene privind Politica Agricolă Comună, România susține câteva elemente. „Primul este de a nu scădea bugetul pentru agricultură (în perspectiva Brexit n.r.). Este o arhitectură nouă şi extrem de ambiţioasă din punctul de vedere al mediului. În momentul în care schimbările climatice au devenit o realitate, nu o ficţiune, este nevoie de măsuri suplimentare pe care trebuie să le ia fermierii. Iar aceștia nu le pot lua fără bani. Şi atunci toată abordarea noastră în Consiliu şi toţi miniştrii care au participat au abordat această temă importantă ca bugetul european pentru agricultură să se menţină cel puţin la nivelul actualului exercițiu bugetar”, a explicat şeful MADR.

În ceea ce privește celelalte priorităţi pe care le are România, în afară de creşterea subvenţiilor, Daea a precizat: „Nevoia de a prelua producţia agricolă şi de a face unităţi de prelucrare la nivelul comunelor pentru a crea plus valoare. Sunt multe de făcut la nivelul ruralului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram