Petre Daea vrea să exporte carne de vită românească pe piața chineză. În România, efectivele de bovine scad de la an la an. Scad și exporturile de carne de vită, dar cresc semnificativ importurile

Ministrul agriculturii, Petre Daea, vrea ca România să exporte carne de vită în China, în condițiile în care efectivele de bovine autohtone scad continuu. În anul 2005, de exemplu, numărul de bovine din România era de aproximativ 3 milioane, în 2018 mai erau sub 2 milioane de bovine, conform Institutului Național de Statistică. Efectivele de matcă au scăzut cu 1,1%, de la sfârșitul anului 2017 până la sfârșitul anului 2018. Producția internă de carne de bovine scade, de asemenea. În ultimii trei ani, ponderea cărnii de bovine în producția totală de carne a scăzut de la 14,1% în 2016, la 13,4% în 2017 și la 12,6% în 2018.

Sursa: INS

În același timp, exporturile României de carne de bovine scad și cresc importurile. Exporturile de carne de bovine proaspătă, refrigerată sau congelată s-au cifrat la aproximativ 33 de milioane de euro în 2018, în scădere de la 44 de milioane de euro cu un an urmă, însă importurile au fost aproape duble din punct de vedere valoric, ajungând până la 57,4 milioane euro, în creștere de la 49,4 milioane euro cu un an în urmă.

Sursa: INS

România este inexistentă pe piața de consum de carne de vită a Chinei. Statisticile europene arată că România a livrat, în China, cantități nesemnificative de carne de vită, în anii 2011, 2013, (20 de tone), 2016 (50 de tone), 2017 (20 tone).

China, în schimb, accelerează importurile de carne de vită din Uniunea Europeană. În primele cinci luni din acest an, volumul de carne de vită importat de China din piața comunitară (7.178 tone, exclusiv Hong Kong) este aproape egal cu toată cantitatea achiziționată anul trecut din UE (7.347 tone) și peste volumele cumpărate în anii 2015 (6.027 tone) sau 2017 (6.229 tone), deși China (fără Hong Kong) este al nouălea cumpărător din UE. La aceasta se adaugă importurile Hong Kong-ului, de 29.018 tone, în perioada ianuarie-mai 2019, fiind și principala destinație pentru țările membre.

China (plus Hong Kong) reprezintă principalul importator global de carne de vită, urmată de SUA și Japonia. Până în luna mai a.c., a importat aproximativ 750.000 tone. Este al patrulea producător de carne de vită din lume, după SUA, Brazilia și UE, fiind urmată de India, și al doilea consumator global, după SUA, conform estimărilor Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA).

Efectivele de bovine ale Chinei totalizează 47 de milioane de capete, fiind pe locul al treilea în lume, din acest punct de vedere, după India și Brazilia. Este urmată de SUA, UE, Argentina, Australia, Mexic, Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram