Petre Daea „vrea să-i vândă castraveți grădinarului”, adică miere celui mai mare producător global, China

Ministrul agriculturii, Petre Daea, vrea să crească exporturile românești pe piața chinezească. Săptămâna trecută, la întâlnirea pe care a avut-o cu delegația chineză condusă de ambasadorul Chinei în România, E.S. doamna Jiang Yu, au fost discutate și „aspecte privind exportul produselor agroalimentare în China și deschiderea pieţei chineze pentru produsele româneşti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine”, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Intențiile declarate ale autorităților române de a intra pe piața de consum a Chinei sunt mai vechi, le auzim în declarațiile publice de câțiva ani.

China este, fără echivoc, un „mamut” al comerțului internațional. Problema este dacă România are capacitatea de a livra Chinei, în mod constant, mărfuri în cantități suficiente, pentru a face față cererii chineze în competiția acerbă cu ceilalți concurenți externi, pe de o parte, și, pe de altă parte, dacă are capacitatea de a îmbunătăți cifrele balanței comerciale defavorabile României în raport cu China. Anul trecut, deficitul comercial al României în relația cu China a depășit 3,6 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Ministrul agriculturii vrea să livreze miere din producția românească pe piața chineză

În privința exportului de miere în China, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) informa, recent, că cererea pentru mierea românească este infimă, în absența unui acord între cele două state. Președintele ACA, Ioan Fetea, declara că „exportul serios cu China nu s-a concretizat niciodată”, scrie Digi24 citând agenția de presă Agerpres.

China este cel mai mare producător global de miere (urmată de Uniunea Europeană și de Turcia), cu peste 540.000 de tone anual, reprezentând aproximativ 30% din producția mondială de miere. Este și cel mai mare exportator din lume (în 2017 a exportat 129.260 tone de miere) și principalul furnizor de miere pentru statele membre UE. 40% din importurile de miere ale UE provin din China, 20% din Ucraina, potrivit Comisiei Europene. Mierea importată din China este cea mai ieftină. Anul trecut, valoarea medie unitară a importurilor de miere din China a fost de 1,30 euro/kg, 1,83 euro/kg din Ucraina, 2,34 euro/kg din Argentina, 2,82 euro/kg din Mexic. În același timp, valoarea medie unitară a exporturilor de miere ale țărilor membre UE în China a fost de 6,01 euro/kg, în creștere cu 3,6% față de anul 2017.

În 2018, România a fost principalul producător de miere în Uniunea Europeană, cu 30.900 tone, fiind urmată de Germania (28.700 tone), Ungaria (26.000 tone), Polonia (22.300 tone), Franța (19.800 tone), Grecia (15.000 tone), Bulgaria (11.800 tone) și a exportat în țări din afara spațiului comunitar 1.131 tone de miere, potrivit Comisiei Europene. A fost al cincilea exportator, membru UE, de miere în țări terțe. Germania s-a plasat pe primul loc, cu un volum de 6.554 tone livrat în țări non-UE. Volumul total de miere livrat de țările comunitare în spațiul extra-UE a fost de 21.480 tone, în 2018, iar principalele destinații ale mierii din UE sunt Emiratele Arabe Unite, Canada, Israel, Japonia, SUA, Arabia Saudită, Elveția.

Randament slab, la producția de miere

România este a doua țară din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al numărului de familii de albine, cu 1,8 milioane (în 2018), reprezentând 11% din total UE, după Spania (17%), și a noua țară din punctul de vedere al numărului de apicultori. Anul trecut, în România, existau 22.930 apicultori, cu perspective de creștere până la 23.161, în următorii doi ani, potrivit datelor comunicate de Comisia Europeană. În medie, revin aproximativ 80 de stupi pentru un apicultor, România fiind pe locul al treilea în UE, din acest punct de vedere. În privința randamentului, însă, se află în a doua jumătate a clasamentului european, cu 19 kg miere/stup ocupând locul 18. Media europeană este de 22 kg, iar țările cu cel mai mare randament sunt Finlanda (47 kg/stup), Germania (35 kg/stup), Marea Britanie (34 kg/stup), Lituania, Austria, Suedia (30 kg/stup).

În România, prețul mediu pentru miere multi-florală a fost cel mai scăzut din UE anul trecut, 2,25 euro/kg, sub media Uniunii, de 6,46 euro/kg. Cel mai mare preț a fost consemnat în Irlanda, 19,25 euro/kg, care a avut și printre cele mai mici producții, 300 de tone. Prețul vrac în România, la angrosiști, a fost de 1,82 euro/kg, sub media europeană, de 3,79 euro/kg. În Marea Britanie a fost consemnat cel mai mare preț, de 10,04 euro/kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram