Piața Greciei, tot mai multe oportunități pentru comerț

Importurile Greciei de produse alimentare și de băuturi au pespective de creștere, în contextul numărului tot mai mare de turiști și a revenirii economiei elene după zece ani de recesiune. Grecia este o țară relativ mică din punctul de vedere al numărului de locuitori – 11 milioane de persoane, dar înregistrează recorduri la numărul sosirilor de turiști. Anul trecut, peste 35 de milioane de turiști străini au vizitat Grecia, cu 16% mai mulți decât în anul anterior, și se prognozează că numărul acestora va continua să crească, sporind astfel cifra de afaceri în industria hotelieră și de restaurante.

Un studiu efectuat de specialiștii din Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) concluzionează că Grecia importă semnificativ mai multe produse alimentare și băuturi decât exportă, fiind dependentă de achizițiile din exterior pentru a satisface cererea de produse alimentare a consumatorilor de pe piața locală.

USDA recomandă procesatorilor americani de produse alimentare să studieze piața de profil din Grecia și remarcă oportunitățile de creștere a vânzărilor de băuturi pe piața elenă, precum și interesul ridicat pentru categoriile de alimente naturale, sănătoase.

Anul trecut, Grecia a importat produse pentru consumul intern, în special, din Olanda, Germania, Italia, Franța, Spania, SUA. Balanța comercială a României în relația cu Grecia este excedentară, la nivelul anului 2018, cu exporturi de aproximativ 997 milioane euro și importuri de aproape 961 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică. Grecia are o industrie alimentară destul de dezvoltată, aceasta reprezentând chiar unul din sectoarele cheie din punctul de vedere al atragerii forței de muncă (10% din total). Sectorul de procesare a alimentelor reprezintă 26% din industria producătoare a țării și un sfert din valoarea adăugată brută. Anul trecut, acest sector a generat o cifră de afaceri de aproape 10 miliarde de euro, în special în urma vânzărilor de produse din carne, lapte și produse lactate, produse pe bază de cereale, produse de cofetărie și băuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram