Piețele produselor agricole: ce vinde și ce cumpără România

2,02 milioane tone de grâu, 254.932 tone porumb, 507.670 tone orz. Acestea sunt volumele pe care fermierii români le-au exportat în afara Uniunii Europene (UE) în primele 13 săptămâni din anul comercial în curs (perioada 1 iulie – 29 septembrie a.c.) și care mențin România pe primul loc în UE la livrările de grâu și porumb și pe locul al doilea la orz. În același timp, România a vândut cea mai mare cantitate de cereale săptămâna trecută, 200.000 de tone de grâu, 95.000 tone porumb, 33.000 tone orz, potrivit datelor colectate de Comisia Europeană. Franța, al doilea exportator de grâu în țările extra-UE, a vândut 22.000 de tone de grâu săptămâna trecută (1,36 milioane tone de la 1 iulie a.c.) și 3.358 tone porumb (41.683 tone de la 1 iulie). Franța este al treilea furnizor de porumb în spațiul extracomunitar, după România și Bulgaria, care a vândut 61.910 tone de porumb în anul comercial în curs. Franța a livrat cea mai mare cantitate de orz în țările extra-UE, 717.958 tone în primele 13 săptămâni din anul comercial 2019/2020, fiind primul furnizor din spațiul comunitar. Germania, al treilea exportator de orz din UE, a livrat 279.371 tone.

Cel mai mare importator de cereale dintre țările membre ale Uniunii Europene este Spania, care a achiziționat volume notabile de grâu (289.411 tone), porumb (1,9 milioane tone) și orz (336.898 tone), în perioada raportată. Olanda și Portugalia au cumpărat, de asemenea, cantități importante de porumb, Italia și Grecia cumpără îndeosebi grâu ușor, Cipru și Portugalia orz. România a cumpărat mai puține cereale în această perioadă: 12.000 tone grâu, 3.400 tone orz, 23.500 tone porumb.

Principalii exportatori de grâu în Uniunea Europeană sunt: Ucraina (creștere cu 347,7%), Moldova (creștere cu 21%), Canada, Rusia (scădere cu 75%) și SUA (scădere cu 47%). Ucraina și Moldova livrează și orz în spațiul comunitar, iar porumbul vine din Brazilia, Ucraina, Serbia, Canada și Argentina, în principal.

În același timp, primele destinații pentru grâul din Uniunea Europeană sunt Arabia Saudită, Algeria și Egipt. Este de așteptat ca Marocul să devină activ la cumpărările din Uniunea Europeană, începând de astăzi, când intră în vigoare noile tarife, preferențiale, pentru importurile de grâu ușor din UE. Piețele externe se așteaptă ca Franța să fie principalul beneficiar al tarifelor reduse la importurile de grâu ale Marocului. Însă și exporturile SUA în Maroc beneficiază de aceleași rate preferențiale.

Turcia, Liban, Elveția, Libia, Tunisia sunt principalii cumpărători de porumb din UE, iar China, Arabia Saudită, Japonia, Iran, India sunt piețe de desfacere pentru orz.

România, important exportator UE de ulei și semințe de floarea soarelui

Cu 95.900 de tone de semințe de floarea soarelui livrate în țările extra-UE și 16.165 tone de ulei de floarea soarelui, România este principalul exportator dintre țările membre, fiind urmată de Bulgaria, la vânzările de floarea soarelui (cu 22.920 tone), și de Spania la cele de ulei de floarea soarelui (12.754 tone). Bulgaria este al treilea exportator de ulei de floarea soarelui în spațiul extracomunitar, cu 10.555 tone livrate în primele 13 săptămâni de la începerea anului comercial 2019/2020. România a vândut și cel mai mare volum de boabe de soia în țările din afara Uniunii Europene, 17.264 tone, la mare distanță de Croația, care a livrat 2.313 tone, și de Franța, 2.025 tone.

Anul comercial trecut, în perioada iulie 2018 – iunie 2019, România a exportat 267.000 tone de semințe de floarea soarelui, 96% din această cantitate fiind livrată în Turcia. Cantități mici au fost furnizate în Bosnia Herțegovina, Moldova și Ucraina. Principalele destinații pentru floarea soarelui din UE sunt Turcia, SUA, Bosnia Herțegovina, Norvegia, China. Uleiul de floarea soarelui este furnizat de UE, în principal, pe piețele din Africa de Sud, SUA, Japonia, Macedonia de Nord și Elveția. România a exportat, în anul comercial 2018/2019, 33.000 de tone de ulei de floarea soarelui, în principal în Africa de Sud, Iran, Liban, Israel, Elveția.

Piețele de desfacere pentru producția de boabe de soia din statele membre UE sunt Turcia, Elveția, Bosnia Herțegovina, Thailanda, India. România a exportat în Turcia, dar cea mai importantă piață de desfacere a fost anul trecut Rusia, unde a livrat 83,8% din cantitatea vândută în spațiul extracomunitar (65.000 tone).

Moldova, principal furnizor pentru România de ulei și semințe de floarea soarelui

România este, în același timp, și importator de floarea soarelui. În perioada 1 iulie – 29 septembrie a.c., a achiziționat 17.742 tone de semințe de floarea soarelui. Moldova este cel mai mare furnizor de floarea soarelui pentru UE, dar și pentru România. Anul trecut, un procentaj de 93,5% din cantitățile importate de România a provenit din Moldova și volume mici din Turcia, Ucraina, SUA. Anul acesta, SUA au livrat 1.000 de tone de semințe de floarea soarelui României. Alte livrări provin din Moldova, Turcia, Ucraina. Uleiul de floarea soarelui este livrat în UE de Ucraina, Serbia, Rusia, Moldova, SUA. România a importat, în anul de marketing 2018/2019, 9.000 de tone de ulei de floarea soarelui, principalul furnizor fiind Moldova.

55.500 de tone de rapiță a achiziționat România în acest an de marketing, însă cei mai mari importatori sunt Olanda, Franța, Germania și Polonia, iar furnizorii provin din Ucraina, Canada, Moldova, Serbia și Rusia.

În statele din afara spațiului UE, România vinde mai mult decât cumpără

Schimburile comerciale cu statele din afara Uniunii Europene, constând în livrări de alimente și animale vii, sunt favorabile României, soldul balanței înregistrând un excedent de 708,5 milioane euro, în primele șapte luni din acest an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În relația cu UE, România înregistrează un deficit de peste două miliarde de euro, în aceeași perioadă, pentru aceeași grupă de produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram