PNDR 2014-2020, grad de absorbție: 52%

România a atras fonduri europene de 4,65 de miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), ceea ce reprezintă un grad efectiv de absorbţie de 52,3% din alocarea disponibilă, a declarat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, citat de Agerpres.

„Am efectuat plăţi către beneficiarii PNDR în valoare totală de peste 4,6 miliarde de euro, până în acest moment, ceea ce reprezintă un grad efectiv de absorbţie de 52,3% din alocarea disponibilă, atingându-ne ţinta pe care ne-am stabilit-o pentru această etapă. Sunt foarte multe proiecte care aşteaptă să fie depuse, ştim că există atât o dorinţă foarte mare de a investi în agricultura românească, cât şi o nevoie de finanţare a acestui sector. Pe de-o parte, suntem bucuroşi că am pus la dispoziţie întreaga anvelopă financiară, pe aproape toate măsurile avute la dispoziţie, pe de altă parte, ne pare rău că nu putem finanţa toate proiectele care s-au calificat”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Au fost cerute fonduri de 9,3 miliarde euro

Potrivit datelor publicate de Agerpres, valoarea totală a fondurilor europene solicitate prin PNDR 2020 se ridică la 9,3 miliarde euro, în timp ce fondurile totale disponibile pentru proiectele de investiţii sunt de aproximativ 5,8 miliarde de euro. Agenţia a primit 59.463 de solicitări de finanţare a investiţiilor în agricultură şi pentru dezvoltarea mediului rural, depuse online pe pagina de internet www.afir.info de către fermieri, procesatori, antreprenori, organizaţi şi autorităţi publice locale.

În urma selecţiei cererilor de finanţare şi a încadrării solicitărilor în alocarea disponibilă prin PNDR 2020, AFIR a contractat 54.843 de proiecte de investiţii, pentru care a pus la dispoziţia beneficiarilor suma de 4,65 de miliarde de euro.

„Ca urmare a demarării lucrărilor la investiţiile contractate de AFIR, a finalizării anumitor proiecte de investiţii, precum şi a acordării tranşelor de plată aferente sprijinului forfetar (acordat prin sM 6.1 tineri fermieri, sM 6.3 ferme mici, sM 6.2 înfiinţare activităţi neagricole, sM 6.4 dezvoltare activităţi neagricole), Agenţia a efectuat, până în acest moment, plăţi în valoare totală de 2,56 de miliarde de euro pentru proiectele de investiţii. De asemenea, AFIR a aprobat efectuarea plăţilor compensatorii către fermieri în valoare totală de 2,04 miliarde de euro. Aceste fonduri au fost acordate pentru implementarea proiectelor de împădurire şi creare de suprafeţe împădurite, agro-mediu şi climă, agricultură ecologică, bunăstarea animalelor şi zone cu constrângeri naturale sau specifice”, susţin reprezentanţii agenţiei de plăţi.
Din totalul plăţilor efectuate pentru finanţarea proiectelor de investiţii, 1,3 miliarde de euro au fost plătite pentru cele 41.142 de investiţii în sectorul agricol contractate de AFIR, iar pentru cele 465 de investiţii în sectorul pomicol contractate, Agenţia a decontat plăţi în valoare totală de 60,3 milioane de euro. De asemenea, pentru cele 2.118 de investiţii de utilitate publică, AFIR a efectuat plăţi în cuantum total de 701,9 milioane de euro, în timp ce suma decontată pentru dezvoltarea mediului rural prin investiţii neagricole a depăşit 157,8 milioane de euro pentru un număr de 3.135 de proiecte.

Proiecte de un miliard de euro pentru zona montană, plăți de 317 milioane euro

Potrivit sursei citate, pentru investiţiile realizate în zona montană, AFIR a primit 7.007 solicitări de finanţare în valoare de 954,6 milioane de euro, dintre care 4.855 de investiţii, valorând 535,6 milioane de euro, au fost selectate pentru finanţare şi contractate. AFIR a efectuat plăţi pentru aceste proiecte în valoare de 317,2 milioane euro.

De asemenea, solicitanţii de finanţare din zona ITI – Delta Dunării (Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării) au depus 1.027 de solicitări de finanţare în sumă de 186,6 milioane de euro. Dintre acestea, AFIR a contractat 604 proiecte în valoare de 113,7 milioane de euro, iar valoarea plăţilor s-a ridicat la 43 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram