Porumbul Vietnamului, afectat de dăunători. Rusiei i s-a cerut suspendarea exportului de grâu pe piața vietnameză

Cultura de porumb a Vietnamului a fost grav afectată de dăunători în acest an. În luna aprilie, Ministerul Agriculturii vietnamez anunța prezența „viermelui sârmă” (Spodoptera frugiperda) în culturile de porumb, iar de atunci și până acum, în ciuda eforturilor guvernului de la Hanoi de a controla epidemia și de a limita pierderile, insectele s-au răspândit rapid în țară. Observatorii Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) apreciază că peste 35.000 de hectare de porumb au fost afectate în 40 de provincii. Tratamentele costisitoare și scăderea randamentelor culturii au provocat pierderi economice însemnate. Guvernul vietnamez continuă să acționeze pentru a controla focarele și a reduce la minimum daunele, informează USDA.

În același timp, Vietnamul a transmis o cerere Rusiei pentru suspendarea autorizației de export de grâu rusesc pe piața vietnameză. Cererea este motivată de depistarea, la un punct de control, a unor deficiențe de calitate a grâului rusesc livrat către piața din Vietnam. Site-ul francez agritel.com informează că exportatorii europeni de grâu urmăresc îndeaproape soluționarea acestei cereri, apreciind că este foarte posibil ca alți angrosiști ruși să solicite noi controale pentru grâul cu origini din Rusia.

Vietnamul nu este principala destinație pentru grâul românesc, dar în anul comercial 2018/2019 România a exportat 56.000 de tone pe piața vietnameză, iar cu un an în urmă (2017/2018) 128.000 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram