Presa străină preia acuzațiile premierului bulgar la adresa turiștilor români, pe care îi învinuiește de răspândirea pestei porcine în Bulgaria: „Sunt sigur că turiștii români au adus ciuma”

Sunt sigur că turiștii români au adus ciuma” este declarația premierului bulgar Boiko Borisov preluată, astăzi, de Euronews. „Mănâncă pe drumuri și aruncă deșeurile (din carne). Apoi, păsările și porcii sălbatici trec pe lângă ele și le mănâncă”, a mai spus prim-ministrul Bulgariei citat de Euronews.

Declarația premierului bulgar a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute, după ce Comisia Europeană a emis o decizie prin care a menționat Bulgaria, alături de Polonia și Lituania, ca noi zone cu risc ridicat de pestă porcină. Grecia a interzis deja importurile de carne de porc din Bulgaria și a intensificat controalele la frontieră, mai scrie Euronews.

Primul focar de pestă porcină în Bulgaria a fost descoperit anul trecut, într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România, precizează Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România, și, în acest context, este cu atât mai suprinzătoare declarația premierului bulgar.

În iulie, autoritățile veterinare bulgare au spus că mistreții care înoată din România peste Dunăre sunt responsabili de răspândirea bolii în Bulgaria. Aproximativ 130.000 de porci au fost sacrificați în Bulgaria.

Reacția premierului bulgar, care blamează turiștii români dincolo de cutumele diplomatice, a fost sancționată de oficialii români. Ministerul Afacerilor Externe din România postează, pe pagina de facebook: „Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România pentru a raspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care aceștia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei”.

Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România precizează, într-un comunicat: „Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind evoluția focarelor de PPA în Bulgaria, Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că, potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care menționăm:

prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;

prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;

prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;

prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);

prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;

prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;

prin intermediul insectelor hematofage;

prin intermediul furajelor contaminate.

Aducem la cunoștința opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autoritățile competente din Bulgaria încă de la apariția primelor focare de PPA. De asemenea, menționăm că ANSVSA cooperează în permanență cu entitățile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, așa cum este și cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acțiunile specifice de combatere la nivel comunitar.

Pesta porcină în Slovacia, în apropierea graniței cu Ungaria

Un caz nou de pestă porcină africană (ASF) a fost descoperit în Slovacia într-un sat din apropierea graniței cu Ungaria, la aproximativ cinci kilometri de focarul inițial depistat în urmă cu două săptămâni, potrivit Euronews. Ferma din provincia Košice avea doar patru porci, dar toți porcii de pe o rază de trei kilometri de focar au fost distruși. Autoritățile slovace spun că vor stabili zone de protecție și supraveghere pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram