Președintele ANSVSA, în emisiunea Agro Jurnal, la Digi24: Dacă nu ne asumăm împreună un plan de măsuri, nu putem să combatem pesta porcină africană

Pesta porcină africană, care a înroșit aproape toată țara, nu poate să fie combătută dacă nu există o acțiune concertată a fermierilor, industriei alimentare, Colegiului Medicilor Veterinari, Ministerului Mediului, Ministerului de Interne, a spus Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în emisiunea Agro Jurnal difuzată duminică la Digi24.

Dacă nu ne asumăm împreună un plan de măsuri, nu putem să combatem boala”, a declarat Chioveanu.

Crescătorii români de porcine se confruntă cu pesta porcină africană (PPA) din vara anului 2017, iar dinamica izbucnirii focarelor este cea mai avansată din Europa. Acțiunile de stingere a focarelor de pestă porcină africană sunt zadarnice, pentru că reapar după scurte perioade de timp.

Adrian Balaban, președintele Asociației Medicilor Veterinari din Sectorul Suin și membru în Consiliul Director al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), a declarat în Agro Jurnal că „dreptul de repopulare cu suine a zonelor afectate ar trebui amânat până când situația se află sub control și devine mult mai predictibilă”, considerând că aceasta este principala cauză responsabilă de reizbucnirea focarelor de PPA.

Conform clasificării Comisiei Europene (după Decizia nr. 709/2004), cu excepția a două județe, Suceava și Bistrița-Năsăud, toate celelalte se află în Partea a III-a, adică sunt zone în care boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici, iar situația este în schimbare și are o evoluție incertă. Județul Suceava este plasat într-o zonă de risc pentru că se află în apropierea populațiilor de porci sălbatici (Partea I), iar în Bistrița-Năsăud (Partea a II-a) există cazuri confirmate doar la mistreți.

Președintele ANSVSA a declarat în emsiunea citată că strategia de combatere a pestei porcine africane este principalul obiectiv al mandatului său, care a început în noiembrie 2019. Săptămâna trecută, la ANSVSA a avut loc o ședinţă a Consiliului ştiinţific, care reunește reprezentanți ai mediului academic, și în cadrul căreia s-a făcut o analiză asupra rezultatelor strategiei pentru combaterea pestei porcine africane aprobată în anul 2018, iar concluzia a fost, evident, că țintele sunt ratate, numărul focarelor de pestă porcină africană şi zonele în care trebuie impuse măsuri fiind în creştere. Potrivit comunicatului emis de ANSVSA după această întâlnire de lucru, a fost luată decizia de revizuire şi reactualizare a strategiei privind combaterea pestei porcine africane şi adaptarea la situaţia existentă, cu sprijinul mediului academic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram