Prețul cărnii de porc, în scădere

Prețul cărnii de porc scade în Uniunea Europeană din a doua săptămână a lunii decembrie 2019. În săptămâna a cincea din acest an, prețul mediu al carcasei de porc pe piața Uniunii Europene (clasa S-E) a ajuns la 182,31 euro/100 kg, cu 5,6% mai mic decât în urmă cu o lună, și cu 0,1% sub nivelul din săptămâna anterioară. Comparativ cu nivelul din urmă cu un an, prețul a crescut în medie cu 36% pe piața europeană, conform DG Agri..

În România, prețul mediu al carcasei de porc în săptămâna care a început la 27 ianuarie a.c. a fost 192,93 euro/100 kg (191,45 euro/100 kg clasa S; 195,02 euro/100 kg clasa E), coborând de la 230,15 euro/100 kg cât era la jumătatea lunii decembrie 2019. Cu un an în urmă, în decembrie 2018, era cu 75 de euro mai mic, respectiv 154,98 euro/100 kg. Numărul sacrificărilor de porci în România a scăzut cu 7,8%, în perioada ianuarie – noiembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, fiind pe penultimul loc în UE din acest punct de vedere. Sacrificări mai reduse a avut Grecia, cu 11,6%. Lituania, Slovacia, Slovenia au înregistrat cele mai mari creșteri, cu 11,8%, 9,6%, respectiv, 4%.

Evoluția prețului cărnii de porc în România în anul 2020 și 2019

Sursa: DG Agri

În Bulgaria, cel mai mare preț. În Belgia, cel mai redus

Cel mai mare preț pentru carcasa de porc în UE a fost consemnat în Bulgaria, în săptămâna a cincea din anul curent, 225,03 euro/100 kg (preț mediu clasa S-E), iar cel mai mic în Belgia, 158,41 euro/100 kg. Belgia acoperă 5% din producția de carne de porc a Uniunii Europene, cu peste un milion de tone în 2018.

Prețurile medii ale primilor cinci producători de carne de porc din UE, în săptămâna care a început la 27 ianuarie a.c., au fost :

  • Germania – 191,06 euro/100 kg; 23% din producția de carne de porc a UE;
  • Spania – 177,33 euro/100 kg; 20% din producția de carne de porc a UE;
  • Franța – 165,89 euro/100 kg; 10% din producția de carne de porc a UE;
  • Polonia – 181,29 euro/100 kg; 9% din producția de carne de porc a UE;
  • Danemarca – 204,58 euro/100 kg; 7% din producția de carne de porc a UE.

Evoluția prețului mediu al cărnii de porc în Uniunea Europeană, în anul 2020 și 2019

Sursa: DG Agri

Exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană au crescut cu 19% în primele 11 luni din 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, până la 4,35 milioane tone carcasă, în special pe baza livrărilor în China și Hong Kong, cea mai mare piață de import a produselor de porc din lume (3,3 milioane tone achiziționate anul trecut până în luna noiembrie).

Purceii se scumpesc

Prețul purceilor continuă să crească pe piața Uniunii Europene, ajungând la 66,5 euro/cap de animal în a cincea săptămână din 2020, cu 55,4% mai mult decât în urmă cu un an, cu 2,9% peste prețul din urmă cu o lună și cu 0,7% mai mult decât în săptămâna precedentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram