Prețul grâului este pe trend pozitiv, porumbul forțează creșterea, în timp ce cotațiile pentru rapiță sunt în scădere

Prețurile grâului au urcat săptămâna trecută în bazinul Mării Negre, marcând un avans de 10 dolari/tonă (aproximativ 9 euro/tonă) în Ucraina, de la începutul lunii octombrie a.c., potrivit analizei site-ului francez agritel.com. În Rusia, prețurile au depășit săptămâna trecută 200 dolari/tonă FOB Novorossiysk (179 euro/tonă).

Prețurile s-au deplasat pe un trend pozitiv toată luna octombrie a.c., pe fondul reducerii presiunii recoltelor, o tendință care a început, de altfel, din prima săptămână a lunii septembrie. În ceea ce privește porumbul, prețurile „se luptă” să crească în Ucraina, apreciază platforma on-line de specialitate, situându-se jurul valorii de 152 dolari/tonă (aproximativ 136 euro/tonă) în portul Odessa.

Ieri, la bursa Euronext, Paris, prețurile pentru grâu și porumb au înregistrat un foarte ușor recul, față de ședința de la sfârșitul săptămânii trecute. Ultimul preț de tranzacționare de ieri a fost de 181 euro/tonă pentru grâul cu livrare în luna decembrie a.c., cu 0,25 euro/tonă sub cotația de vineri, de la închidere, și 183,50 euro/tonă pentru livrare în luna martie 2020. Pentru porumb, cotațiile au fost: 165,25 euro/tonă (cu 0,50 euro/tonă sub prețul de vineri, 18 octombrie a.c.) pentru contractele cu livrare în luna noiembrie a.c. și 170 euro/tonă pentru livrare în ianuarie 2020.

Cotația pentru rapiță continuă tendința de scădere începută în data de 8 octombrie a.c. Ieri, la Euronext, Paris, ultimul preț pentru rapiță a fost de 375 euro/tonă pentru contractele cu livrare în luna noiembrie a.c. (cu 2,75 euro sub cotația de vineri, de la închidere) și 376,25 euro/tonă pentru livrare în luna februarie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram