Prețul porumbului în România a ajuns la cel mai mic nivel din ultimul an

Prețul porumbului în România a pierdut aproximativ 18 euro, de la începutul lunii august până în prezent. Conform Comisiei Europene, porumbul, în Oltenia (DEPSILO), a ajuns la 122,80 euro/tonă ieri, în scădere de la 140,54 euro/tonă cât era la începutul lunii august a.c. România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană, aproximativ egal cu cel din Bulgaria.

Prețul porumbului în portul Constanța este de 148 euro/tonă, mai redus cu 10,6 euro față de începutul lunii iulie a.c., aproape de nivelul porumbului rusesc și puțin peste cel al Ucrainei. La bursa Euronext, Paris, porumbul a fost cotat ieri, 19 septembrie a.c., la 163,75 euro/tonă cu livrare în luna noiembrie a.c. și la 168,75 euro/tonă cu livrare în luna ianuarie 2020, în ușoară scădere față de ziua anterioară.

Deși porumbul românesc înregistrează cel mai mic nivel al prețului din ultimul an, România este primul exportator din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al volumului livrat pe piețele extracomunitare în primele 11 săptămâni ale anului comercial în curs (de la 1 iulie până la 15 septembrie a.c.): 114.737 tone, la mare distanță de Bulgaria (57.359 tone) și de Franța (35.959 tone), care se plasează pe locul al treilea. Spre comparație, prețul porumbului în portul Bordeaux (Franța) a fost, ieri, 163,80 euro/tonă. Și porumbul francez s-a ieftinit cu aproximativ 17 euro, în ultima lună și jumătate, sub presiunea recoltelor în curs și a exporturilor ucrainene. Ucraina, puternic orientată spre export, de la care se așteaptă o producție de 36 de milioane de tone în acest an, va vinde până la 30 de milioane de tone în anul comercial 2019/2020, potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), chiar pe seama reducerii utilizării interne sau a stocurilor.

În prima lună din anul comercial în curs, aproape jumătate din exporturile de porumb ale României a avut ca destinație Israel, un procentaj de 21% a mers în Libia, 10% în Liban, iar 10% în Emiratele Arabe Unite. Bulgaria a exportat în Turcia și Liban, iar Franța a livrat, în principal, în Algeria, destinația tradițională pentru cerealele franceze, grâu și porumb.

Producția de porumb a României este apreciată că va ajunge între 14,3 milioane tone (prognoză USDA, care menține estimarea de 14 milioane tone pentru producția de anul trecut, cu 4 milioane tone mai puțin decât a declarat ministerul român al agriculturii către Comisia Europeană) și 16,7 milioane tone (prognoză Comisia Europeană). Aceasta înseamnă o valoare totală a producției de porumb între 2,1 miliarde euro și 2,4 miliarde euro, la prețurile curente. Va rămâne primul producător de porumb din Uniunea Europeană, urmată de Franța (între 12,6 și 13,3 milioane tone) și Ungaria (7,8 – 8,3 milioane tone). Producția totală de porumb a UE este estimată între 64,8 milioane tone (USDA) și aproape 69 milioane tone (Comisia Europeană). Cel mai mare producător mondial de porumb sunt Statele Unite ale Americii (353 milioane tone), în același timp, fiind și cel mai mare consumator global. Urmează China (254 milioane tone), Brazilia, UE și Argentina. Prognoza pentru Rusia este de 13 milioane tone de porumb. SUA, Brazilia, Argentina, Ucraina și Rusia sunt primii cinci exportatori globali de porumb. Exporturile SUA de porumb au încetinit în luna iunie a.c. și declinul a continuat și în luna august, când au înregistrat cel mai redus nivel din anul 1986, ca efect al creșterii livrărilor din Brazilia și Argentina și al ascensiunii exporturilor ucrainene, apreciază USDA.

Prognoze ale producției de porumb în UE 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram