Prețurile terenurilor în principalele județe agricole din România. În funcție de zonă, variațiile sunt între 2.700 euro/hectar și 8.800 euro/hectar

Prețurile terenurilor agricole au crescut substanțial în toate regiunile țării, în perioada 2015 – 2019, urmărind aceeași tendință a evoluției producțiilor agricole care au înregistrat un avans de la 20,6 milioane tone, în anul 2015, până la aproximativ 30 de milioane de tone în 2019. În general, cele mai mari prețuri sunt consemnate în județul Ialomița în acest an, între 7.500 euro/hectar și 8.800 euro/hectar, pentru tranzacții mai mari de 50 de hectare, conform unui studiu realizat de furnizorul de servicii imobiliare NAI România.

Județul Ialomița s-a remarcat anul trecut prin producții mai însemnate la rapiță și boabe de soia, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), dar a obținut și producții medii mari pe hectar la culturile de grâu, ovăz, porumb boabe, orz, orzoaică.

Timiș, Călărași, Olt sunt printre principalele județe cultivatoare de cereale boabe, iar în aceste zone prețurile terenurilor pot depăși 8.000 euro/hectar. În județul Dolj care, de asemenea, anul trecut a fost printre cele mai mari cultivatoare de cereale pentru boabe, prețurile pot ajunge până la 6.000 euro/hectar, în Constanța până la 6.500 euro/hectar.

Județul Olt s-a remarcat anul trecut și prin producții medii mai mari la varză albă, dar și la fructe. Județele Timiș și Dolj dețin cele mai importante ponderi în suprafața totală cultivată în 2018, potrivit datelor INS.

Și terenurile din Dâmbovița ating vârfuri de până la 8.000 euro/hectar. Dâmbovița este unul dintre județele unde producția de cartofi a avut ponderi importante anul trecut, dar și culturile de legume și fructe. Producții medii mai mari au fost obținute la tomate și varză albă.

În totalul cifrei de afaceri obținută în domeniul agricol românesc, cerealele, plantele leguminoase și semințele oleaginoase reprezintă cea mai mare pondere, peste 50%, și acest lucru justifică și nivelurile mai ridicate ale prețurilor în județele care s-au remarcat prin producții mai mari ale acestor culturi.

Imaginile de mai jos ilustrează piața terenurilor agricole în anul 2019 și 2015, conform datelor NAI România. Comparațiile arată că atât prețurile minime, cât și cele maxime au crescut în ultimii cinci ani.

Piața terenurilor agricole în anul 2019

Sursa: NAI Romania; Puteți mări imaginea, dând click pe hartă

Piața terenurilor agricole în anul 2015

Sursa: NAI Romania; Puteți mări imaginea, dând click pe hartă
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram