Prioritățile președinției croate a Uniunii Europene în domeniul agriculturii și pescuitului

Marija Vučković, ministrul agriculturii din Croația, țara care de la 1 ianuarie a.c. deține președinția Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni, a prezentat miercuri deputaților din Comisia pentru agricultură a Parlamentului European prioritățile pe care echipa croată le va urmări pe parcursul mandatului.

Marija Vučković, ministrul croat al agriculturii; Sursa foto: Parlamentul European

Politica Agricolă Comună (PAC) rămâne prioritară pe parcursul președinției croate și atenția se va concentra pe simplificarea și reformarea acesteia într-un mod mult mai durabil, le-a transmis Marija Vučković deputaților europeni. Strategia „de la fermă la furculiță”, adică urmărirea produselor alimentare de la momentul producerii acestora și până la consumator, cu respectarea normelor de mediu, ale bunăstării animalelor, siguranței alimentare, și noile obiective în domeniul forestier ale Uniunii Europene, pentru anul 2020, sunt esențiale pentru mandatul președinției croate.

În timpul discuțiilor, deputații europeni au spus că asigurarea fondurilor pentru agricultorii europeni este o cerință imperativă. Unii au vorbit despre faptul că securitatea alimentară în Uniunea Europeană ar trebui să rămână principalul obiectiv al PAC, alții au solicitat acțiuni climatice mai ambițioase, potrivit comunicatului de presă transmis de Parlamentul European.

În privința obiectivelor privind pescuitul, ministrul croat al agriculturii le-a vorbit marți deputaților europeni din comisia de specialitate, declarându-le că se va concentra pe avansarea negocierilor cu privire la Fondul european maritim și pentru pescuit, iar abordarea va fi ghidată de legătura dintre stocurile de pește stabile și pescuitul durabil. O provocare în domeniul pescuitului sunt negocierile pentru perioada post-Brexit, în vederea obținerii unui acces echitabil la ape atât pentru UE, cât și pentru Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram