Pro și contra erbicidului glifosat. Luxemburg face primul pas, interzice utilizarea produsului

Luxemburg interzice utilizarea erbicidului glifosat de la sfârșitul acestui an, după o perioadă etapizată de retragere care începe la 1 februarie a.c., o dată cu ridicarea autorizațiilor care permit companiilor comercializarea acestui produs, anunță o știre RFI România. Până la 30 iunie a.c., stocurile sunt lăsate pe piață, urmând ca după această dată să fie retrase. Produsele ce conţin glifosat mai pot fi utilizate însă până în ultima zi din an, relevă sursa citată.

Germania a decis interzicerea erbicidului glifosat începând cu anul 2023, dar reduce treptat utilizarea acestuia din 2020, potrivit unei informații furnizată în toamna anului trecut de agenția de presă Reuters, citată de Digi24.

Parlamentul austriac a aprobat în vara anului trecut interzicerea totală a glifosatului în agricultură, iar decizia urma să intre în vigoare în acest an, dar, potrivit RFI România, a fost amânată ca urmare a invocării unor erori de procedură.

În România, glifosatul este intens utilizat pentru distrugerea buruienilor. În anul 2017, când la nivelul Comisiei Europene erau dezbateri pe tema interdicției sau a reautorizării erbicidului, un studiu realizat în România arăta că 50% dintre fermieri foloseau erbicide pe bază de glifosat. De altfel, erbicidul a fost utilizat mai bine de patru decenii de agricultori din toată lumea. În anul 2015, a devenit un produs controversat, după ce o agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, a concluzionat că „provoacă probabil cancer”. Opinii pro și contra acestei concluzii au fost vehiculate de atunci. Tema utilizării erbicidului a ajuns și în instanță, în Statele Unite ale Americii, într-un proces răsunător, în care un tribunal din California a condamnat, anul trecut, compania Bayer (în contul Monsanto, pe care o cumpărase în 2018), la plata fabuloasei sume de peste două miliarde de dolari, în urma căreia Bayer a făcut apel, dar numărul reclamanților împotriva concernului a ajuns la peste 18.000.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice și-a exprimat, în anul 2017, opinia potrivit căreia nu există dovezi care leagă glifosatul de cancer la om, iar Comisia Europeană a reautorizat erbicidul pentru o perioadă de cinci ani. Aprobarea expiră la 15 decembrie 2022, prin urmare, glifosatul poate fi utilizat ca substanță activă în produsele de protecție a plantelor (PPP) până la această dată, sub rezerva ca fiecare PPP să fie autorizat de autoritățile naționale în urma unei evaluări privind siguranța sa pentru om și pentru mediu.

La nivelul Uniunii Europene funcționează un grup format din patru țări membre, Franța, Ungaria, Olanda, Suedia, care va evalua situația și va propune o soluție Comisiei Europene.

O cerere de reînnoire a aprobării glifosatului după 2022 a fost deja depusă, în data de 12 decembrie 2019, de către un grup de companii care dorește reînnoirea aprobării erbicidului în UE (conform procedurilor europene, solicitarea de reautorizare trebuie depusă cu trei ani înainte de expirarea aprobării, adică până la data de 15 decembrie 2019), informează Comisia Europeană.

Criticii produsului vor trebui să susțină, din nou, pericolele folosirii lui în agricultură. Greenpeace și alți activiști de mediu solicită interzicerea totală a glifosatului în Europa. Discuțiile vor ajunge și la măsuri de sprijin financiar pentru fermierii care nu vor mai putea folosi substanța, în cazul în care s-ar lua această decizie. Luxemburg alocă agricultorilor locali 30 de euro/hectar pentru terenurile agricole şi 50 de euro/hectar pentru exploatațiile viticole, ca o compensare financiară a interzicerii glifosatului, dar principalul sindicat agricol al ţării solicită o sumă mai mare, relatează RFI Romania.

Va urma o bătălie între ecologiști și statele care deja susțin interzicerea utilizării erbicidului, pe de o parte, și companiile care vor să vândă, alături fermieri care se vor opune interdicției și state care le vor susține cauza, pe de altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram