Producătorii de legume-fructe din România sunt încă reticenți să se asocieze

În România, fermele de legume-fructe sunt extrem de divizate, fiind, în medie, de șase ori mai mici decât în Uniunea Europeană. Producătorii români de legume-fructe sunt, în general, reticenți să se asocieze, iar acest lucru frânează accesul la finanțare, la tehnologizare și la marile piețe de desfacere.

Doar 175 de producători români sunt asociați în organizații de profil, iar în prezent sunt înregistrate numai 23 de Organizații de Producători (OP).

Florin Stoian, președintele cooperativei agricole „Stoian Land”, prezent în emisiunea Agro Talk difuzată miercuri, 12 decembrie, la B1 TV, a vorbit despre avantajele asocierii, prin deschiderea accesului la fondurile europene și trecerea la o nouă etapă în care se află cooperativa în prezent, aceea a retehnologizării. „În afară de sprijinul pe care l-am primit din punct de vedere financiar (…), în momentul în care avem 10 producători mici care se asociază și încep să cumpere input-urile împreună, automat, devin un jucător în piață și încep să negocieze. Faptul că pot să asigure către lanțurile de magazine un volum mai mare de marfă, pe o perioadă de timp mai lungă, este al doilea mare beneficiu. Împreună, producătorii pot crea depozite, pot aduce noi tehnologii și se pot dezvolta”, a subliniat Florin Stoian. În plus, recunoașterea europeană conduce la creșterea competitivității, pentru că „te obligă să ai o mai bună calitate a produselor, deja începi să te poți bate în piață cu marii producători sau cu țări recunoscute în domeniu”, a mai spus Florin Stoian.

În România, apetența fermierilor pentru asociere este extrem de redusă, iar Stoian crede că este posibil ca aceasta să fie și o consecință a faptului că nu există un cadru legislativ care să încurajeze acest fenomen. Pe de altă parte, însă, asocierea în organizații de producători recunoscute schimbă fundamental modelul de business din sector, pentru că OP-urile funcționează pe o bază transparentă și fiscalizată.

În legătură cu asocierea producătorilor, trebuie să discutăm în cadrul constituit de Uniunea Europeană, deși în România avem specificități deosebite comparativ cu celelalte state membre și chiar cu media UE. În sensul acesta (al atragerii producătorilor români să se asocieze – n.r.), am început, de anul trecut, o acțiune care să ne permită creșterea nivelului de sprijin acordat organizațiilor de producători, dar din bugetul național. În prezent, putem acorda din bugetul național un sprijin suplimentar de circa 3% din valoarea producției comercializate și încercăm să promovăm o modificare care să ne permită acordarea de sprijin de 10%, ceea ce, probabil, ar stimula asocierea”, a precizat Adrian Belghiru, manager public al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în cadrul aceleiași emisiuni. Belghiru admite, însă, că pe plan intern este necesară o mai mare coerență legislativă și un efort mai larg pentru promovarea avantajelor asocierii. Măsurile legale, care ar trebui corelate și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, privesc regulile din domeniul concurenței, al comercializării produselor, al exploatării în comun a infrastructurii. Codul fiscal ar trebui, de asemenea, adaptat la modul în care funcționează relația dintre producători și Organizațiile de Producători. „Am avut cazuri în care unii producători au fost aduși în pragul falimentului, deoarece fiscul a considerat că diferența de preț dintre prețul de vânzare de la producător la organizație și prețul de vânzare al organizației reprezintă o diminuare mascată a bazei de impozitare. Acest lucru este neadevărat, chiar legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a UE au tranșat în mod definitiv anumite derogări pentru OP-uri”, a mai spus Adrian Belghiru, la B1 TV.

Avantajele Organizațiilor de Producători:

  • acces la fonduri europene și naționale
  • o mai mare putere financiară
  • acces la tehnologizare
  • forță de negociere cu partenerii de afaceri
  • creșterea competitivității pe piețele de desfacere
  • creșterea capacității de prevenire și de gestionare a crizelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram