Producătorii români de vin vând pe piața internă, exporturile sunt nesemnificative

După producția de vin foarte bună de anul trecut, de 5,1 milioane hectolitri, România va înregistra un regres în acest an, cu 4%, până la 4,9 milioane hectolitri. Cu toate acestea, producția românească de vin rămâne peste media ultimilor cinci ani cu aproape 20%, conform estimărilor Comisiei Europene. Este al treisprezecelea producător global de vin și reprezintă a șasea economie producătoare de vin din Uniunea Europeană, potrivit primelor estimări privind producția mondială de vin din acest an care au fost publicate ieri, 31 octombrie, de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). În privința exporturilor, însă, România se prezintă cu una dintre cele mai reduse cote, de 3% din producția realizată, față de 42% media europeană. Cosumul intern a fost, anul trecut, de 4,5 milioane hectolitri de vin. Cel mai mare volum la export raportat la producția de vin îl deține Spania (al treilea producător global, după Italia și Franța), urmată de Germania (al patrulea producător UE și locul 10 în lume).

România are a cincea suprafață cultivată cu viță de vie din UE, cu aproximativ 190.000 de hectare, după Spania (aproape 950.000 hectare), Franța (peste 800.000 hectare), Italia (aproape 650.000 hectare), Portugalia (foarte aproape de România).

După intrarea în Uniunea Europeană, în anul 2007, producția de struguri a României a crescut de la 873.000 de tone la 1,1 milioane tone în 2018, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), susținută și de programele de finanțare europeană sau naționale, inclusiv pentru activități de promovare. Programe de sprijin în sectorul vitivinicol au început în 2009 și continuă prin Programul Național de Sprijin 2019-2023, cu precizarea că, pentru perioada 2021−2023, urmează să se stabilească noua alocare financiară conform viitorului cadru financiar multianual stabilit prin noua politică agricolă comună. România beneficiază de o alocare financiară pentru sectorul vitivinicol de 47,7 milioane euro anual, potrivit unei informări a MADR.

Producția mondială de vin scade până aproape de media anilor 2007-2016

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) anticipează o scădere a producției globale de vin cu 10%, în 2019 față de 2018, până la 263 milioane hectolitri, aproape de nivelurile din perioada 2007-2016, cu excepția anului 2013.

Producția de must din struguri în Uniunea Europeană, cel mai mare producător mondial de vin, este estimată la 161 milioane hectolitri, cu 15% mai puțin decât anul trecut și cu 4% sub media ultimilor cinci ani. Din acest volum, 156 milioane hectolitri continuă procesul de vinificare, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), din care 69% cu indicație geografică.

Condițiile climatice nefavorabile, de la vremea deosebit de rece la secetă, au avut un impact semnificativ asupra producțiilor de struguri ale primilor trei producători globali de vin, Italia, Franța și Spania, unde volumele de must din struguri sunt mai reduse decât cele de anul trecut cu 15%, 13% și, respectiv, 23% și sub media ultimilor cinci ani. Portugalia este singura țară din Uniunea Europeană cu o producție de vin mai mare decât anul trecut cu 10% și cu 4% peste media ultimilor cinci ani, potrivit CE. Cipru și Croația au înregistrat de asemenea creșteri, dar producțiile celor două state sunt, în general, foarte reduse, deținând ponderi nesemnificative în UE.

O scădere ușoară a producției de vin (cu 0,3 milioane hectolitri), bazată pe estimările privind recolta de struguri, se preconizează și în Statele Unite ale Americii, principala destinație la export pentru vinul românesc în acest an, însă OIV nu exclude o revizuire a acesteia. Din luna ianuarie și până în luna august a.c., aproape 6.000 de hectolitri de vin au fost livrați în SUA de producătorii români. Anul trecut, 5.000 de hectolitri de vin s-au vândut în SUA, fiind a doua piață de desfacere după China, unde au fost livrați peste 7.000 de hectolitri de vin, potrivit datelor colectate de Comisia Europeană.

Și în America de Sud producția de vin scade față de 2018, în special în Argentina și Chile, cei doi mari producători regionali, potrivit OIV. Africa de Sud înregistrează un nivel de producție redus comparativ cu anii anteriori, 2019 fiind al doilea an consecutiv în care producția de vin se prezintă sub 10 milioane de hectolitri. Australia și Noua Zeelandă au un nivel de producție ușor mai mic decât în 2018.

Prețurile vinului roșu de bază exprimate în euro/%vol/hl în Italia, Franța și Spania care, împreună, dau 80% din producția de vin a Uniunii Europene au fost mai mici în luna august 2019 decât în aceeași perioadă a anului trecut cu 32,9%, 8,6% și, respectiv, 35,8% și sub media ultimilor trei ani.

Producția de vin în lume

Sursa: Organizația Internațională a Viei și Vinului; Puteți mări imaginea dând clic pe tabel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram