Producția de porumb din România, cu 30% mai mică, față de 2018

Seceta din toamna anului trecut, dar și fenomenele meteo nefavoribile de anul acesta au tăiat din producțiile de porumb, rapiță și floarea soarelui. Peședintele Asociației Fermierilor din România, Adrian Rădulescu, a declarat, pentru Fermier în România, că pierderile nu au fost uniforme, județele care au avut cel mai mult de suferit fiind în special cele din sudul și sud-estul țării. „La porumb s-a obținut aproximativ 70% din producția de anul trecut, iar la floarea soarelui 90% . Și la rapiță pierderile au fost însemnate. Din păcate, suprafața cultivată cu rapiță s-a și redus, pentru că oamenii au înlocuit culturile cu altele de teama pierderilor. Scăderi ale producțiilor s-au înregistrat cu precădere acolo unde nu s-a irigat”, declară Adrian Rădulescu.

El a adăugat că, deși producțiile sunt mai mici, nu sunt de natură să perturbe piața. În prezent, fermierii înregistrează dificultăți în efectuarea lucrărilor de toamnă din cauza secetei pedologice. Deficitul de apă din sol pune probleme la arat.

Potrivit cercetătorilor europeni, porumbul a fost cea mai afectată cultură cerealieră de vremea extrem de caldă și de secetoasă din acest an. Producția de porumb a Uniunii Europene s-a redus cu aproximativ 4%, față de anul trecut, iar la nivel global scăderea a fost de 3%. Condițiile meteorologice nefavorabile au afectat cultura de porumb la momentul semănatului în Statele Unite ale Americii și în Ucraina, în timp ce în Uniunea Europeană (UE) efectele negative ale vremii au avut repercusiuni asupra culturii în perioada de creștere. Evenimentele meteo severe preconizate pentru anii următori vor duce la pierderi mari de recolte, în absența unui efort de atenuare și de adaptare, apreciază Comisia Europeană în baza cercetărilor oamenilor de știință europeni.

Pe baza simulărilor efectuate de oamenii de știință europeni, producătorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Germania vor fi printre primii, din Europa, afectați de pierderile mari de culturi aduse de extremele climatice. Italia, cel mai mare producător de porumb din zona mediteraneeană, va resimți mai târziu efectele schimbării de temperatură, în anii 2040, conform aprecierii cercetătorilor europeni, pentru că porumbul este irigat puternic în nordul Italiei și există un potențial de adaptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram